Buiten roken net zo schadelijk voor kinderen als soms binnen roken

Kinderen wiens ouders buitenshuis roken maken drie keer zoveel kans op astma en andere ademhalingsproblemen dan kinderen van ouders die niet roken. Buitenrokende ouders zijn zelfs net zo ongezond als ouders die soms binnenroken, aldus Autralische onderzoekers. Ik begrijp het echt niet. Hoe kun je in bijzijn van een kind, binnen of buiten roken? Roken achter een kinderwagen: WANSTALTIG! Roken (ook met het raam open) in een auto met kinderen op de achterbank: KINDERMISHANDELING! Als het aan mij ligt (en ja, moeilijk uitvoerbaar) werd het verplicht gesteld te stoppen voor je aan kinderen begint. Maar ja…dat zal wel bij een droom blijven. 

De onderzoekers verrichtten metingen naar nicotineconcentraties in 92 huishoudens. Nicotine staat daarbij model voor alle slechte stoffen in rook. In huishoudens waar – volgens de ouders – alleen buiten werd gerookt, troffen zij even even hoge concentraties nicotine aan als in huishoudens waar men af en toe binnen opsteekt.

De onderzoekers hebben (statistische) redenen om aan te nemen dat de rapportage van de ouders over hun buiten roken betrouwbaar genoeg is. De nicotine in huis verklaren zij uit binnendringing via ramen en deuren. Ook nemen terugkerende rokers nicotinedeeltjes mee op hun kleding, haar en huid. Eenmaal in huis kunnen de nicotinedeeltjes maandenlang op oppervlakten blijven liggen en zich ophopen in stof. Airconditioning, open ramen en ventilatie krijgen niet alle nicotinedeeltjes en fijnstof het huis weer uit.

De resultaten werden vergeleken met de gezondheidsproblemen van de kinderen (vier tot negen jaar). Van de kinderen van niet-rokende ouders had 46% astma en ademhalingsproblemen en van kinderen met de buiten rokende ouders 54%.

De bevindingen komen overeen met de cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Die meldt dat de risico’s van passief roken de kans op astma en luchtwegaandoeningen met 20 tot 50 procent doet toenemen. De Nederlandse Gezondheidsraad meldt dezelfde cijfers in de nota Volksgezondheidsschade door passief roken (2003). Het advies van de Australische onderzoekers: als je je kinderen wilt beschermen voor de kwalijke effecten van meeroken stop dan zelf helemaal. De Gezondheidsraad is het daar mee eens. IK OOK!

Lees ook:Daarom rook je never nooit in een auto waarin ook kinderen zitten
Lees ook:Verbod op roken in auto’s waar kinderen inzitten
Lees ook:ADHD problemen dubbel zo groot als ouders roken
Lees ook:Veel te veel kinderen roken mee met ouders
Lees ook:Rokende kinderen (12-16 jaar) lopen extra gezondheidsrisico’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>