Rokende jongeren geven hun leven een minder hoog cijfer

Dat de jeugd helemaal zo gek nog niet is, blijkt uit het feit dat jongeren het een goede zaak dat er sinds 1 juli niet meer gerookt mag worden in restaurants, discotheken, bars en cafés. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van STIVORO. OPvallend is dat rokende jongeren niet zo tevreden zijn over hun leven als niet rokende jongeren.

Bijna driekwart van de jongeren tussen de 10 en 19 jaar is positief over het rookverbod. Slechts 12 procent vindt het slecht dat de horeca rookvrij is geworden. Veel jongeren denken dat meeroken schadelijk is. Van alle jongeren die wel eens in een bar komen, zegt de meerderheid wel eens last te hebben van tabaksrook.

Voor het onderzoek werken 4600 jongeren ondervraagd. Uit het onderzoek blijkt ook dat er nauwelijks op leeftijd wordt gecontroleerd bij de verkoop van tabak. Zo zegt 72 procent van alle jongeren die wel eens tabak kopen dat er (bijna) nooit naar hun leeftijd wordt gevraagd. Van de jongeren onder de 16 jaar, aan wie geen tabak mag worden verkocht, zegt 62 procent dat er (bijna) nooit naar hun leeftijd wordt gevraagd.

De jongeren werd ook gevraagd hun leven een cijfer te geven. Van de jongeren die nooit hebben gerookt, geeft 94 procent zijn leven een cijfer tussen de zeven en de tien. Rokende jongeren geven juist minder vaak zo'n hoog cijfer dan gemiddeld (82 procent).

 • Reacties op dit bericht? Mail de redactie.
 • Altijd op de hoogte met de gratis NU.nl/nieuwslezer
 • Onderweg op de hoogte blijven? Ga naar NU.nl/pda
 • NU.nl homepage
  • –>

   Lees ook:Rokende moeders zorgen voor emotionele problemen kinderen
   Lees ook:Jongeren positief over niet roken in de horeca
   Lees ook:30% jongeren rookt wel eens
   Lees ook:Jongeren hebben geen idee van wat ze naar binnen werken
   Lees ook:Meerendeel kinderen schaamt zich voor vader

   Geen reacties // Reageer

   Geef een reactie

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

   Naam

   Website

   Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

   De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>