25% autochtone kinderen speelt niet met allochtone kids

Ruim een kwart van de autochtone kinderen speelt uitsluitend samen met andere autochtone kinderen. Bij allochtone kinderen geldt dat 9% uitsluitend buiten speelt met kinderen van dezelfde afkomst, zo zeggen hun ouders. Zij spelen vaker met kinderen van een andere nationaliteit. In mijn ogen heeft dat vooral te maken met de buurt waar je woont.

35% van hen doet dit zelfs altijd. Bij autochtone kinderen is dit in slechts 10% het geval. Zo blijkt uit onderzoek van de Buitenspeelbond onder ouders en kinderen naar verschillen in buitenspeelgedrag. Om het buiten spelen tussen culturen te stimuleren, staat het Nederlands Kampioenschap Buitenspelen 2008, op zaterdag 14 juni aanstaande, in het teken van het thema ‘Samen wereldspellen spelen’. De OMO Buitenspeelbond roept kinderen op zich hiervoor in te schrijven. De eerste clubjes zijn inmiddels bekend.

Vrijwel alle ondervraagde ouders, ongeacht hun afkomst, vinden het belangrijk dat hun kind buiten speelt. Autochtone ouders vinden met name de frisse buitenlucht goed voor de ontwikkeling van de kinderen. Voor allochtone ouders geldt dat zij het buiten spelen met name bevorderlijk vinden voor de sociale ontwikkeling van hun kind. Gemiddeld spelen allochtone kinderen 12 minuten per dag minder vergeleken met autochtone kinderen. 56% van de allochtone kinderen zou vaker buiten willen spelen. Hiervan geeft 26% aan dit niet te doen omdat hun ouders het onveilig vinden op straat. Bij 18% van de autochtone kinderen is een reden om niet vaker buiten te spelen, dat ze niemand hebben om mee buiten te spelen. Bij allochtone kinderen is dit 14%.

Ouders geven aan dat ongeveer 27% van de autochtone kinderen en 35% van de allochtone kinderen ‘gemengd’ speelt. Dat wil zeggen: zowel met kinderen van de eigen nationaliteit als van andere nationaliteiten. Voor wat betreft het spelen met kinderen van een andere afkomst, geldt dat autochtone kinderen in dat geval vooral buiten spelen met Turkse, Marokkaanse en Surinaamse kinderen. Voor allochtone kinderen geldt dat zij dan vooral buiten spelen met Nederlandse, Turkse en Surinaamse kinderen.

Uit het onderzoek blijkt dat er geen significante verschillen bestaan tussen bevolkingsgroepen als gekeken wordt naar wat en waar de kinderen het liefst buiten spelen. Alle kinderen vinden het op de eerste plaats het leukst om te fietsen, skaten, steppen of skateboarden op straat. Hierna volgen op straat spelen met vriendjes en vriendinnetjes en met een bal spelen. Uit het onderzoek blijkt dat ook typisch Hollandse spelletjes nog wel eens gespeeld worden in Nederland, waarbij knikkeren en touwtjespringen het populairst zijn. Autochtone kinderen spelen liever buiten op straat, terwijl een speeltuin in de buurt onder allochtone kinderen juist populair is.

Lees ook:Allochtone vrouwen gaan steeds meer op autochtone vrouwen lijken
Lees ook:Te laag schooladvies voor veel Amsterdamse kinderen van allochtone afkomst
Lees ook:10 miljoen extra voor allochtone kinderen
Lees ook:Rouvoet wijst allochtone ouders op hun te dikke kinderen
Lees ook:Triest: Britse kinderen spelen half uur per week buiten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>