Prikfeestjes om prikken minder traumatisch te maken

Ezeltje prikje, priklimonade en een klein prikje in de vinger. Op die manier willen Amsterdamse onderzoekers komende zomer ongeveer 6000 5-jarige kleuters van hun angst bevrijden. De zogenoemde 'prikfeestjes' vinden plaats op scholen in en rond de hoofdstad. Beetje waanzin, vind ik. Sommige dingen moeten gewoon gebeuren, daar moet je een niet al te groot drama van maken. Jullie trauma's van de inentingen van vroeger? Ik kan me ze niet eens meer herinneren! Onze dochter moet binnenkort ook weer, maar ik heb besloten er niet al te veel woorden aan vuil te maken. Watjes zijn er al genoeg op de wereld. Hoppa, prikken en door met spelen!
 

Nou gaat het in dit geval niet om inenten. De wetenschappers van de ABCD studie, een samenwerking tussen de GGD en de ziekenhuizen AMC en VU, doen er alles aan om zo kindvriendelijk mogelijk bloed te prikken. Het onderzoek gaat over de relatie tussen leefgewoonten tijdens de zwangerschap en de gezondheid van kinderen met een verschillende etnische achtergrond in Amsterdam.

Volgens de onderzoekers is prikken volgens de zogeheten veneuze afname, direct uit het bloedvat in de arm, voor kleine kinderen vaak een traumatische ervaring. Daarom maken zij nu gebruik van een nieuwe methode, Demecal. Hierbij is slechts een drupje bloed uit een vingertopje al voldoende.

Nou ja, als het werkt, is het positief. Maar laten we het allemala niet teveel gaan dramatiseren.

Lees ook:Vrouwen met overgewicht hebben verhoogde kans op ADHD-kind
Lees ook:Steeds minder rokende zwangeren – gelukkig!
Lees ook:Roken tijdens zwangerschap? Reken maar op een chagrijnige baby!
Lees ook:De rokende zwangere sterft uit
Lees ook:Meiden van vijftien krijgen inenting minder!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>