Bofepidemie in biblebelt Nederland; leve het niet inenten! :(

Waarom je je kind gewoon moet laten inenten? Nou, hierom: voor het eerst in twintig jaar heerst er in Nederland een bofepidemie. En niet zomaar 'ergens': het virus is gesignaleerd in de streek tussen Zeeland en de Veluwe, waar veel orthodox-protestanten wonen die zich niet laten inenten. Hoe ziek is dat? Dat je je kind bloot stelt aan het gevaar van bof? En de bof is geen geheel ongevaarlijke kinderziekte: het kan zeer heftige complicaties zoals hersenvliesontsteking tot gevolg hebben. 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigde zaterdag een bericht hierover in de Volkskrant. In het getroffen gebied, de zogenoemde Biblebelt, weigeren veel bevindelijke gereformeerden om religieuze redenen elke vaccinatie.

Het Centrum voor Infectiebestrijding heeft in de afgelopen maanden in 61 bloedmonsters het virus aangetroffen. Maar omdat huisartsen kinderen met de bof (symptomen: koorts en opgezette wangen) momenteel niet hoeven te melden is de omvang van de epidemie onduidelijk. Vanaf 1 januari 2009 geldt wel een meldplicht.

Volgens het RIVM is de ziekte niet ernstig. Slechts zelden leidt de aandoening tot ernstige complicaties als hersenvliesontsteking. Wel bekijkt het Nederlands Vaccin Instituut of er iets moet veranderen aan de vaccinatie tegen de bof, omdat het huidige vaccin geen volledige bescherming biedt voor jonge kinderen, blijkt uit onderzoek.

Het Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) wil dat wordt onderzocht of ouders kunnen worden gedwongen hun kinderen in te laten enten. Arib zei dat in het NCRV-radioprogramma Cappuccino. Zij wil daarover vragen stellen aan minister Ab Klink (Volkgezondheid).

Lees ook:Laat je kinderen preventief vaccineren tegen baarmoederhalskanker
Lees ook:Mazelen in Duitse grensstreek
Lees ook:Meisjes van 12 volgend jaar inge├źnt tegen baarmoederhalskanker
Lees ook:Nederlanders enten kinderen niet goed genoeg in tegen mazelen (schande)
Lees ook:Overgrote meerderheid Nederlanders kiest voor inenten kinderen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Bofepidemie in biblebelt Nederland; leve het niet inenten! :(

 1. Jan Hamer

  Ik denk niet dat de ouders verplichten hun kinderen te laten enten iets uithaalt. Ze gaan liever de cel in dan dat ze er aan gevolg geven vrees ik, deze mensen zijn zo verstrikt in de dogma’s van hun geloof dat ze altijd zullen blijven weigeren. In onze ogen misschien ontzettend dom maar pogingen om ze te overtuigen zijn altijd tot mislukken gedoemd. Ze laten nog liever hun kinderen dood gaan. Dat is dan god’s wil geweest.

    /   Reply  / 
  1. Arie

   Deze ouders hebben er geen last van dat hun kinderen/babies overlijden aan pneumokokkenvaccin

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>