Arme kinderen nemen minder vaak deel aan verenigingsactiviteiten

Het klinkt heel logisch, maar het is natuurlijk wel verdrietig: Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen namen in 2006 minder vaak deel aan verenigingsactiviteiten dan kinderen uit gezinnen met een hoger inkomen. Ze gingen ook minder vaak op vakantie. De welvaartsgebonden verschillen in vrijetijdsbesteding waren in 2006 gelukkig wel kleiner dan in 2004.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. In 2005 leefden 429 duizend kinderen in een huishouden met een laag inkomen. Dat is 12,9 procent van alle kinderen. Het aantal kinderen met een lage welvaart is al een aantal jaren stabiel. In 2000 groeiden er nog beduidend meer kinderen op in een huishouden met een laag inkomen. In 2006 nam 54 procent van de kinderen uit gezinnen met een laag inkomen deel aan verenigingsactiviteiten. Bij kinderen uit gezinnen met een hoger inkomen was dat 72 procent. Wel deden kinderen uit minder welvarende gezinnen even vaak aan sport als kinderen uit gezinnen met een hogere welvaart. Ook bezochten ze even vaak een museum. In 2004 waren de verschillen tussen de kinderen uit minder en meer welvarende gezinnen iets groter. Kinderen uit huishoudens met een laag inkomen namen toen minder vaak deel aan sport- en verenigingsactiviteiten. Ook bezochten ze minder vaak een museum. In 2006 ging ruim 68 procent van de kinderen uit minder welvarende huishoudens minstens één keer met vakantie, tegenover 86 procent van de kinderen uit gezinnen met een inkomen boven de lage-inkomensgrens. Dit aandeel is zowel voor de meer welvarende kinderen als voor kinderen uit minder welvarende gezinnen onveranderd gebleven ten opzichte van 2004.

Lees ook:Jongeren vinden zichzelf niet te dik…ze zijn het wel!
Lees ook:30% jongeren rookt wel eens
Lees ook:Meerderheid Nederlanders woont in een huishouden met kinderen
Lees ook:Rijke ouders stimuleren kinderen meer te bewegen
Lees ook:Kinderen uit éénouder gezinnen leren moeilijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>