Politie gaat kinderen onder de twaalf ‘s avonds van straat halen

De kans is aanzienlijk dat je als ouders van een kind onder de twaalf binnenkort de politie aan je deur hebt staan. Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie werkt namelijk aan een regeling die het mogelijk maakt jongeren onder dan twaalf die overlast veroorzaken op te pakken en thuis af te leveren. Tja… Daar maak je de wereld denk ik een stuk mooier mee! Pfff… 

'Een jong kind hoort niet op straat in de avonduren', zei de minister donderdag op een congres in Amsterdam, waar hij zijn plan aankondigde. Hirsch Ballin wil dat de ouders van kinderen die laat op straat rondhangen ook worden aangesproken en zonodig ondersteuning krijgen. En daar heeft hij natuurlijk gelijk in. Maar om ze nou meteen op te pakken en bij de ouders af te leveren…

De minister inventariseert momenteel met welke maatregelen kinderen tot 12 jaar die over de schreef gaan, aangepakt kunnen worden. Hij bekijkt in hoeverre de mogelijkheden moeten worden uitgebreid. Hirsch Ballin herhaalde in Amsterdam dat hij vooralsnog niet van plan is de leeftijdsgrens van het jeugdstrafrecht te verlagen. De jonge criminelen moeten worden aangepakt met 'intensieve en niet-vrijblijvende opvoedingsondersteuning'.

Het is van belang dat snel wordt ingegrepen als kinderen het verkeerde pad opgaan, aldus Hirsch Ballin. Op jonge leeftijd is de kans dat de zaken nog ten goede gekeerd kunnen worden het grootst. De minister noemde een landelijke registratie van kinderen tot 12 door de politie daarom belangrijk.

Hij waarschuwde wel dat kinderen die eenmalig de fout ingaan niet altijd hard moeten worden aangepakt, omdat dat averechts kan werken. 'Aan de andere kant zijn er jongeren bij wie 'er meer aan de hand is'. Deze groep is niet geholpen met een berisping. Daar is een hardere aanpak nodig.'

Lees ook:Rouvoet pakt stoute kinderen onder de tien aan: verplicht naar een internaat!
Lees ook:Ouders raken makkelijker hun ouderlijk gezag kwijt
Lees ook:Massale burgerzoektocht bij kinderontvoeringen
Lees ook:Misbruik kinderen mag niet meer verjaren
Lees ook:Aangifte kind niet binnen drie dagen, maar twee weken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>