Kinderen buiten laten spelen is een lastige opgave

Vanaf z'n derde wilde onze zoon niets dan buitenspelen. Wij konden er niet mee zitten: duizend keer liever dat, dan het eeuwige gehang voor de tv. Maar as we speak (hij is nu zeven) hangt ie wel. Buitenspelen is lang zo leuk niet meer en de DS en de tv eisen zijn tijd flink op. Ik probeer er zoveel mogelijk paal en perk aan te stellen, maar met de DS afnemen en de tv uitzetten snijd ik vooral mezelf in de vingers. Dan begint namelijk het 'etteren'. Dus (ja, slecht) soms laat ik het gewoon even voor de goede vrede toe dat er iets teveel tv wordt gekeken. Ik hoop dat de drang om buiten te spelen met de komst van het voorjaar weer toeneemt.

Veel ouders vinden het gezond voor hun kind om buiten te spelen, maar het gebeurt te weinig, zo blijkt uit een onderzoek van Jantje Beton. Bijna alle ondervraagde ouders vinden het belangrijk dat hun kind buitenspeelt, vooral voor de gezondheid en de sociale ontwikkeling. Ook noemen zij lichaamsbeweging als pluspunt van het buitenspelen. Desondanks vindt een derde van de ouders dat hun kind niet genoeg buitenspeelt. De meest genoemde reden is dat het kind niet bij de tv of computer weg te krijgen is. Ruim 18 procent van de ouders vindt de verkeerssituatie te onveilig om het kind in te laten rondrennen. In 22 procent van de gevallen heeft het kind geen vriendjes of vriendinnetjes in de buurt om mee te spelen.

Hoe hoger de ouders waren opgeleid, hoe meer zij het belang van buitenspelen inzagen.

Lees ook:Ouders houden kinderen binnen uit angst voor vreemden
Lees ook:Kinderen spelen steeds minder buiten omdat ouders bang zijn
Lees ook:25% autochtone kinderen speelt niet met allochtone kids
Lees ook:Kind speelt niet perse meer buiten als daar de ruimte voor is
Lees ook:Waarom moeten kinderen altijd maar buiten spelen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>