Gaatjes in melkgebit worden niet of nauwelijks gevuld

Bijna de helft van de tandartsen vindt de behandeling van gaatjes bij kleuters maar moeilijk en dus kiezen ze voor een simpele oplossing: gewoon niet vullen! Maar dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Nou moet ik zeggen dat ik mijn dochter van bijna vier ook pas sinds kort de stoel in krijg en ook alleen maar voor 'tandjes tellen'. Ik zou er niet aan willen staan bij haar een gaatje te moeten vullen. Maar wat te doen met dit probleem? 

Dat het slecht gesteld is met de verzorging van het melkgebit staat in het Signalement Mondzorg, dat het College voor zorgverzekeringen (CVZ) aan minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft aangeboden. Slechts 17 procent van de gaatjes in de melkgebitten van vijfjarigen is gevuld. De kinderen bezoeken de tandarts, maar gemiddeld drie aangetaste tanden en kiezen worden niet behandeld.  Tandartsen vinden kinderen vaak lastig omdat ze angstig zijn tijdens de behandeling. Volgens het CVZ wreekt zich het ontbreken van een structureel ingevoerd kwaliteitssysteem bij tandartsen.

Het CVZ signaleert een tweedeling in de kwaliteit van de gebitten. Bij kinderen tot vijftien jaar is sprake van verslechtering. Vanaf die leeftijd verbetert de mondgezondheid. Het percentage vijfjarigen met een gaaf melkgebit is sinds 1978 gedaald van 51 naar 44 procent (2005). De kwaliteit van het blijvend gebit stijgt vanaf zeventien jaar. Niettemin heeft slechts één op de zeven jongeren van 23 jaar een gaaf gebit.

De kwaliteit van de tandartsen loopt te sterk uiteen, zeggen de Samenwerkende Regionale Instellingen voor Jeugdtandverzorging in een reactie. De tandartsen van deze instellingen vullen ook de gaatjes in melkgebitten.

Bij de huistandartsen is het vaak afhankelijk waar de specialist is opgeleid en hoe oud hij of zij is. Zo beginnen jonge afgestudeerde tandartsen in Nijmegen of Groningen eerder met controles bij jonge kinderen dan collega's die in Amsterdam zijn afgestudeerd.

Met het programma 'Kies voor gaaf' heeft de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) vorig jaar het initiatief genomen om te komen tot een aanpak van de al jaren geconstateerde problemen met (melk-)gebitten. Het CVZ constateert echter dat richtlijnen en afspraken op het gebied van de kindertandheelkunde ontbreken.

Volgens de regionale instellingen kan alleen met duidelijke richtlijnen worden voorkomen dat de tandzorg voor kinderen met een melkgebit verder achteruit holt. Ook is dat de enige manier om de kosten in de hand te houden, zeggen de instellingen

Lees ook:Helft kleuters heeft slecht gebit
Lees ook:41% van alle vijfjarigen heeft gaatjes in het melkgebit
Lees ook:Veel peuters en kleuters hebben slechte tanden
Lees ook:Ouders: poets de tanden van je kinderen en geef ze niet zoveel snoep!
Lees ook:Kinderen gaan te weinig naar de tandarts

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>