Vrijdag als kindernaam door rechter verboden

Je hoort regelmatig namen voorbij komen waavan je je afvraagt of de ouders wel helemaal goed bij hun hoofd waren toen ze erop kwamen. En alles lijkt wel te kunnen… Lijkt, want een Italiaanse rechtbank heeft een stel verboden hun kind de voorgenomen naam te geven. Het kind zou Venerdi, oftewel Vrijdag, moeten heten. De rechtbank droeg de ouders op hun zoontje Gregorio te noemen, naar de heilige op wiens dag hij is geboren. Ben je dan mooi klaar mee…

Omdat de inboorling in de beroemde roman Robinson Crusoe van Daniel Defoe Vrijdag heette, kan die naam bij een hedendaags Italiaanse jongetje gevoelens van minderwaardigheid veroorzaken, redeneerde de rechtbank volgens de advocaat van de ouders.

Mara en Roberto Germano overwegen bij het hooggerechtshof in beroep te gaan.

Hoewel hun zoon op een zondag geboren is, kozen de ouders toch voor de naam Vrijdag. Ze wilden een ongewone, originele naam voor hun zoon, die op 3 september in Genua het licht zag, en zien niets verkeerds aan de naam Vrijdag, zei hun advocaat Paola Rossi woensdag.

De naam Vrijdag herinnert de ouders eerder aan de dag van de week dan aan het romanpersonage, zei de advocaat.

Verplicht

Gemeentes in Italië zijn verplicht ongewone namen te melden. Daarom eindigde de zaak voor een rechtbank in Genua. De naam Vrijdag valt in de categorie belachelijke of beschamende namen, aldus de rechtbank.

Een moderne Vrijdag kan geen goede relaties onderhouden; een dergelijk vreemde naam maakt van de beklagenswaardige jongen het lachertje van zijn latere vriendengroep.

Lees ook:Naam ‘maakt’ kind wel of niet crimineel
Lees ook:De naam van het kind wordt gekozen door…MAMA!
Lees ook:Sophie of Daan erg leuk, maar weinig origineel
Lees ook:Sem en Sophie volop gekozen als naam voor kind
Lees ook:Tess en Sem meest populair, maar Badr ook 23 keer gekozen!

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Vrijdag als kindernaam door rechter verboden

 1. DJ-Chris

  Ik denk een goede besissing om deze naam te verbieden omdat deze persoon ermee gepest zou kunnen worden, maar als rechtbank andermans kind een naam geven is ook belachelijk.

    /   Reply  / 
 2. Meissie

  Haha ik heet Vrijdag van achter…
  Is dat ook verboden dan?? Ben vroeger idd wel eens ermee gepest, van die loze zinnen…hey het is vandaag maandag hoor…pffff ik zit er niet mee

    /   Reply  / 
 3. Andrea Quilindrino

  Reading this article Vrijdag als kindernaam door rechter verboden | Kinderspul jogs my memory of my previous roommate! He always kept talking about this. I’ll forward this article to him. Pretty sure he will have a great read. Thank you for the information you publish.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>