Grootouders lijden onder ongelijke verdeling contact kleinkinderen

Eén op de zes grootouders heeft het gevoel dat de andere opa en oma een beter contact hebben met de kleinkinderen. Meer dan de helft van deze grootouders lijdt daar onder. Onoverkomelijk lijkt mij. Ik denk dat in veel gevallen de ouders van de moeder het meeste contact met de kleinkinderen hebben, omdat dochters hun ouders toch meer bezoeken dan zonen. En als ouders van dochters dan ook nog eens dichtbij wonen, dan is één en één twee. Bij ons is het redelijk gelijk verdeeld. Onze beide moeders zien hun kleinkinderen evenveel. Wij hebben alleen te maken met gescheiden ouders en het zijn bij ons wat dat betreft de vaders die het onderspit delven. We krijgen echter niet de indruk dat die er onder lijden.

Dat grootouders lijden onder de oneerlijke verdeling blijkt uit een studie van Motivaction onder vierhonderd opa’s en oma’s in opdracht van Plus Magazine, maandblad voor vijftigplussers.
De helft van de grootouders ergert zich eraan dat ‘de anderen’ dichter in de buurt wonen of de kleinkinderen vaker zien. Grote of dure cadeaus van rijkere opa’s en oma’s zijn ook een bron van irritatie. Uit het onderzoek blijkt dat oma’s meer lijden onder de rivaliteit dan opa’s.

Ontwikkelingspsychologe Nelleke Rögels vermoedt dat het percentage grootouders dat met elkaar wedijvert nog groter is. ,,Maar dat zullen ze niet snel toegeven. Voor de omgang met het kleinkind ben je afhankelijk van het eigen kind en de schoonzoon of -dochter. Iets ervan zeggen kan worden opgevat als kritiek, zodat de omgang met de kleinkinderen nog moeilijker wordt.’’

Lees ook:Opa’s en oma’s niet het gelukkigst van de kleinkinderen
Lees ook:Als opa’s en oma’s oppassen, komen er meer kleinkinderen
Lees ook:Opa’s en oma’s maken kleinkinderen dik
Lees ook:Oma moeders kant meer geliefd dan oma vaders kant
Lees ook:Dochter van zoon favoriete kleinkind van oma

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>