Nederlandse ouders beschermen kinderen niet goed tegen de zon

Een derde van de Nederlandse ouders smeert zijn kinderen bijna nooit in met zonnebrandcrème, terwijl een ruime meerderheid wel vindt dat zij hun kind goed beschermt tegen de zon. Waar zit je verstand dan, vraag ik me af? Die tere kinderhuidjes… SMEREN! Volgens KWF Kankerbestrijding onderschatten ouders het risico van verbranding door de zon. KWF gaf de Universiteit van Maastricht opdracht voor een onderzoek hiernaar.

Ruim dertig procent van de kinderen verbrandt eens of meerdere keren per jaar. En dat dat niet goed is, mag duidelijk zijn. Veertig procent van de ouders weet niet dat de kans op huidkanker groter wordt naarmate kinderen in hun jeugd vaker verbranden. Hoog tijd dat ze zich dat gaan beseffen dus. 

Ouders verzuimen hun kinderen tijdens het buitenspelen in te smeren. Een smeerbeurt blijft meestal beperkt tot het strand en het zwembad. Wel gebruiken zij daarbij een crème met een factor 20 of hoger. Moeders beschermen zichzelf en hun kind beter dan vaders. Het opzoeken van de schaduw op het heetst van de dag en het aantrekken van een T-shirt of dragen van een petje zijn volgens KWF geen populaire maatregelen.

Het aantal mensen met huidkanker neemt volgens KWF schrikbarend toe. In 2000 werden 20.800 nieuwe gevallen van huidkanker vastgesteld, in 2015 bedraagt dat aantal naar verwachting 36.800. Dat is een stijging van 75 procent.

Lees ook:Kinderen onder de twee in de zon laten is gevaarlijk!
Lees ook:Wij beschermen onszelf en onze kinderen niet voldoende tegen de zon!
Lees ook:Meer dan de helft ouders smeert kinderen niet in
Lees ook:WAT? 75% van onze kinderen loopt zonnebrand op!
Lees ook:Paasvakantie meest risicovolle periode om te zonnen: smeer daarom de kinderen in!

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nederlandse ouders beschermen kinderen niet goed tegen de zon

 1. Marion

  Niet smeren en het risico lopen ernstig te verbranden, daarmee loopt je kind een heel groot risico op latere leeftijd een melanoom (ernstigste vorm van kanker) te krijgen. Trouwens kinderen tot 3 jaar kun je beter helemaal zo min mogelijk zon op hun huidje laten krijgen.
  Hier is een uitgebreid artikel over het beschermen van de babyhuid tegen de zon:
  http://www.peuteren.nl/baby/report15.html

    /   Reply  / 
 2. Hester, redactie

  Dank je Marion! Ik hoop dat veel ouders het artikel lezen!

    /   Reply  / 
 3. claudia

  Hoi Hester,

  Je hebt helemaal gelijk, maar er is tegenwoordig ook al UV beschermende zwemkleding. Daarnaast moet je natuurlijk nog altijd de armen en benen en het gezicht niet te vergeten insmeren.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>