Potjesvoeding vergroot de kans op gezondheidsproblemen

Baby's met behulp van een lepeltje voeden uit de vele soorten potjes met 'pureevoedsel' die momenteel op de markt zijn, is niet goed. Geef ze liever enkele maanden melk, en dan 'vaster' voedsel, zo zegt Gill Rapley, de onderdirecteur van het 'Baby-vriendelijke Initiatief' dat Unicef heeft opgestart. 'Baby's die vanaf heel jeugdige leeftijd met de lepel uit een potje worden gevoed, lopen op latere leeftijd meer kans lopen op gezondheidsproblemen.' Ik vind sowieso dat potjes moeten worden gebruikt voor noodgevallen. Dagen waarop je echt niet kunt koken. Een kind heeft gewoon recht op vers voedsel. Gemak dient de mens, maar alleen het beste is goed genoeg voor je kind toch? Nou! Koken dan!
Volgens Gill Rapley is het geen goed idee om alleen voeding in pureevorm te geven en moeten kleuters zichzelf op vroegere leeftijd leren voeden, zonder het lepeltje van moeder, want kauwen is goed voor hen.

Rapley heeft kritiek op de multinationals die, met grote reclamebudgetten, het gebruik van 'potjesvoeding' promoten 'want degelijk wetenschapelijk onderzoek laat er geen twijfel over bestaan dat een baby tijdens de eerste maanden van het leven niets anders nodig heeft dan melk, ofwel uit de moederborst of in de vorm van formulemelk. Wanneer een baby zes maanden is, moet hij of zijn zelf beslissen wat hij in de mond neemt. Zolang de kleine rechtop zit, en een volwassene toezicht houdt, kan de babyzichzelf dan voeden met de vingers.'

De waarschuwing komt tegen de achtergrond van een razendsnelle toename van de verkoop van pureevoedsel, dat ook in assortiment blijft groeien en waarbij steeds meer nadruk wordt gelegd op organische en 'gezonde' ingrediënten.

Lees ook:Toch beter baby’s te voeden op vraag
Lees ook:Laat baby’s toch zelf eten, met NumNumâ„¢
Lees ook:Ouders: geef je kind echt niet te snel vast voedsel!
Lees ook:Vast voedsel voor baby’s al met vier maanden geven
Lees ook:Je hoeft je kindje helemaal niet zo snel leren lopen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Potjesvoeding vergroot de kans op gezondheidsproblemen

 1. Moeder

  Ik vind een mix van Olvarit met vers koken een goede balans. Er zijn diverse maaltijden die nog niet geschikt zijn voor de kids en apart koken is dan lastig. Ook is Olvarit (of een ander merk) een goed uitgebalanceerd product zonder conserveringsmiddelen en toevoegingen dat daarbij in bijzonder gevarieerde smaken wordt geproduceerd. Dus een verrijking naast vers koken. Rapley vind ik persoonlijk helemaal niks. Alles op z’n tijd, dus ook grote stukken voedsel.

  Gelukkig mag iedereen zijn eigen visie doorvoeren in de opvoeding van z’n kids.

    /   Reply  / 
 2. Ingrid

  Ik hoop van harte dat al die gezonde spullen inderdaad in zo’n potje zitten. Mijn jongste krijgt zeker nog een paar keer per week een potje, zodat ik zeker weet dat hij ook wat gezonde groentes binnenkrijgt. De schat eet namelijk wel de vis, maar niet de wortel, wel het sudderlapje maar niet de broccoli.

  Wat voor gezondheidsproblemen zouden het eigenlijk zijn, want ik word altijd wel nerveus van dit soort berichten.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>