Steeds meer baby’s en kleuters te dik

Steeds meer baby's en kleuters hebben te kampen met overgewicht. Dit blijkt uit onderzoek naar overgewicht bij jonge kinderen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waarvan vrijdag de resultaten zullen worden gepresenteerd.  Bijna 15 procent van de vierjarige kinderen is te dik, 4 procent heeft echt te kampen met overgewicht. Toch wordt het toenemende probleem bij baby's en kleuters door ouders en artsen niet of nauwelijks gesignaleerd, concluderen de onderzoekers.

 

Pieter Sauer, hoofd van de afdeling kindergeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen, noemt het "zeer opmerkelijk dat 80 procent van de ouders niet ziet dat hun kind te zwaar is. Ook consultatiebureaus blijken het overgewicht van deze jonge kinderen niet juist in te schatten", aldus de onderzoeker.

Erfelijk

Verder blijkt uit het onderzoek dat baby's met een laag vetpercentage en baby's met een hoog vetpercentage allebei vijftien jaar later te kampen hebben met een hoog vetgehalte. Bij baby's met een laag geboortegewicht is dit het gevolg van een stofwisseling die ingesteld is op weinig voeding, terwijl er bij baby's met overgewicht, veelal kinderen van dikke moeders, vaak een erfelijke factor een rol speelt.

Uit onderzoek onder muizen kwam bovendien naar voren dat de voeding van de moeder grote invloed heeft op de stofwisseling van het ongeboren kind. Vooral het eten van de slechte, verzadigde vetten leidt volgens de onderzoekers tot een zwaardere en dikkere baby.

Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten heeft het UMCG inmiddels twee interventieprogramma's opgezet. Een voor babys en een voor kleuters met overgewicht. "Kilo's die je als jong kind erbij krijgt, zijn op latere leeftijd moeilijk kwijt te raken, aldus de onderzoeker. "Het is dus belangrijk overgewicht op jonge leeftijd al tegen te gaan."

Op donderdag en vrijdag zal in het UMCG een symposium plaatsvinden over overgewicht bij kinderen, georganiseerd door het Groningen Expert Centrum voor Kinderen met Overgewicht (GECKO). Naast onderzoekers en artsen uit verschillende landen is ook koningin Beatrix hierbij aanwezig.

Lees ook:Vaders maken kinderen dik
Lees ook:Zware zwangeren krijgen zware baby’s
Lees ook:Laat kinderen sporten en maak ze beter op school!
Lees ook:Sporten verbetert schoolprestaties van kinderen
Lees ook:Getalenteerde sportievelingen vaker dan gemiddeld naar VWO

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>