Röntgenonderzoek kinderen kan met lagere straling

We weten allemaal dat röntgenonderzoek niet goed voor ons is. En we weten ook dat het kinderen helemaal geen goed doet. Maar nu is gebleken dat de stralingsdosis bij röntgenonderzoek van kinderen kan in de meeste ziekenhuizen lager kan.De resultaten zijn afkomstig uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Kinderen zijn gevoeliger voor de schadelijke effecten van straling op lange termijn dan volwassenen. Voor een goede röntgenafbeelding is een lagere dosis straling voldoende.
Wanneer het kind wordt onderzocht met röntgenapparatuur die is afgesteld op een volwassene, krijgt het een hogere dosis straling dan een volwassene. Door speciale protocollen op te stellen bij röntgenonderzoek van kinderen kan de hoeveelheid straling beter worden beperkt, aldus het RIVM.
Vaak ontbreken die protocollen. Veel radiologen kiezen waar mogelijk voor onderzoek zonder ioniserende straling, zoals een echo of MRI-scan. Vervolgonderzoek gebeurt meestal in kinderziekenhuizen waar de voorzieningen beter zijn. Met de bovenstaande wetenschap is het opletten dus. Vraag in hoeverre er met lage straling gewerkt wordt mocht je kind onder een röntgenonderzoek moeten ondergaan.

Lees ook:Mobiel bellen met je kind op je arm is slecht
Lees ook:Hoofdluis: kammen werkt net zo goed als chemische bestrijding
Lees ook:Frankrijk beschermt kinderen tegen GSM-straling
Lees ook:Verbod op mobiele telefoons bij kids onder de zeven
Lees ook:Onze kinderen krijgen toch achternaam van papa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>