Werk en zorg voor kinderen meestal prima te combineren

Onderzoeksbureau MarketResponse vroeg ruim 500 werkende ouders met kinderen in de leeftijd tot 12 jaar naar hun visie op het combineren van werk en ouderschap.

Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 10 werkende ouders vindt dat men onvoldoende tijd besteedt aan het ouderschap. Onder fulltime werkende ouders is dit aantal bijna drie maal hoger (14%) dan onder ouders die een parttime baan hebben (5%).

Dit betekent dat zo’n 86% van de ouders vindt dat het goed te combineren is. Dit wordt echter door het onderzoeksbureau niet belicht…

Dertien procent van de werkende ouders is van mening dat de zorg voor kinderen niet goed is te combineren met een betaalde baan. Van deze groep noemt bijna 1 op de 3 als oplossing hiervoor: meer flexibiliteit. Het gaat hierbij zowel om flexibiliteit in werktijden (bijvoorbeeld meer banen tijdens schooluren) als in openingstijden van de kinderopvang. Minder dure kinderopvang wordt eveneens als voorwaarde gezien om de zorg voor kinderen beter te kunnen combineren met werk (spontaan genoemd door 20%). Daarnaast kan (mentale) steun van de werkgever het makkelijker maken om werk met zorgtaken te combineren (door 8% genoemd).

Die aanbevelingen zijn prima, maar er is dus eigenlijk weinig aanleiding om veel te veranderen…??? Wat zouden de kinderen er eigenlijk van vinden, of hun ouders te veel werken of niet?

Lees ook:Kinderopvang vanaf 2011 niet te betalen
Lees ook:Combinatie zorg en werk leidt niet vaker tot burn-out
Lees ook:Vrouwen combineren werk en zorg steeds vaker
Lees ook:Voel je niet bezwaard: opvang is juist goed voor kinderen!
Lees ook:Eén op drie moeders zou liefst bij kinderen blijven

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Werk en zorg voor kinderen meestal prima te combineren

 1. Berny

  In je blog schrijf je “Dit betekent dat zo’n 86% van de ouders vindt dat het goed te combineren is.” Dat hoort natuurlijk wel te zijn “Dit betekent dat zo’n 86% van de *werkende* ouders vindt dat het goed te combineren is”, aangezien er alleen werkende ouders gevraagd is voor dit onderzoek.

  Ik hoor bijv. bij de hier niet gevraagde niet-buitenshuis-werkende ouders die het niet te combineren vindt. Dát wordt pas onbelicht door dit onderzoek.

    /   Reply  / 
 2. Christa Nieuwboer

  Je hebt natuurlijk helemaal gelijk! Het gaat in dit onderzoek om de beleving van de ouders die voor de combinatie werk/zorg hebben gekozen. Dat zegt dus iets over hun beleving. Het zegt niets over de beleving van kinderen en ook niets over alle problemen die de combinatie werk en zorg kunnen opleveren.
  Men kan constateren: alleen de mensen die het ‘volhouden’ of proberen vol te houden hebben meegedaan aan het onderzoek.
  Daarbij is het ook heel belanrgijk welke vragen zijn gesteld. Zo begrijp ik uit het persbericht van dit onderzoeksbureau dat de vraag is gesteld “Vindt u dat u voldoende tijd besteedt aan het ouderschap?” Tja. Wat moet je daar nou op antwoorden? Erg ongrijpbaar. Dus nogmaals: het onderzoek gaat erg over beleving en niet over harde feiten. Maar men probeert er wel harde feiten (meer flexibiliteit in de kinderopvang bijv. ) mee af te dwingen.
  En zo werkt het dus niet.

  Christa Nieuwboer

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>