Werkstress bij zwangere vrouw beïnvloedt baby

Twee onderzoeken die deze week zijn gepubliceerd, wijzen uit dat de ontwikkeling van ongeboren baby’s beïnvloed wordt door werkstress bij de moeder. Het geboortegewicht is zo’n 150 gram lager. Bovendien huilen de baby’s na de geboorte méér. Tenslotte zullen deze baby’s later in hun leven meer vet opslaan; daardoor neemt de kans op overgewicht toe. Aanbeveling is om niet méér dan 32 uur te werken tijdens de zwangerschap.

Zelf denk ik dat het moeilijk is om stress te ‘vangen’ in het aantal uren. Ik kan me namelijk voorstellen dat iemand die 40 uur met plezier werkt minder stress ervaart, dan iemand die 24 uur per week in een arbeidsconflict zit. Bron: NRC

Wat vind jij? Reageer!

Lees ook:Huilbaby’s komen vaker voor bij vrouwen met stress
Lees ook:Zware zwangeren krijgen zware baby’s
Lees ook:Lang doorwerken zorgt voor kleine baby’s
Lees ook:Te veel werken tijdens zwangerschap zorgt voor kleinere kindjes
Lees ook:De rokende zwangere sterft uit

1 Reacties // Reageer

One thought on “Werkstress bij zwangere vrouw beïnvloedt baby

  1. Monique

    Ik ben het met je eens. De ervaring van (chronische)stress is schadelijk voor de baby. Dat heeft niets de hoeveelheid uren werk te maken, maar met de hoeveelheid uren (dagen, weken) stress.
    Dit geldt overigens niet alleen voor werkstress maar voor stress in het algemeen, want er zijn vele oorzaken waardoor een (aanstaande) moeder stress kan hebben.
    Volgens mij maakt het niet uit wat de oorzaak van de stress is, bij chronische stress wordt cortisol aangemaakt en dat is niet goed voor de baby.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>