Mazelen in Duitse grensstreek

Er is een mazelenepidemie in de regio’s Wesel, Krefeld en Mönchengladbach in Duitsland.

Op dit moment zijn er al 350 gevallen geregistreerd, dat zegt de vereniging van Duitse kinderartsen. Het gaat om de grootste mazelen-epidemie in Duitsland sinds vier jaar. De uitbraak begon in Duisburg en breidt zich nu snel uit richting Oberhausen en Viersen.

In Nederland voorziet het Rijksvaccinatieprogramma sinds 1976 in een vaccin tegen mazelen. Het vaccin wordt toegediend als kinderen 14 maanden en nog eens als zij 9 jaar oud zijn. In niet-gevaccineerde groepen breken van tijd tot tijd mazelenepidemieën uit.

Mazelen is geen onschuldige kinderziekte. Het virus is bijzonder besmettelijk. Patiënten zijn het meest besmettelijk van 3 tot 5 dagen vóór het uitbreken van de uitslag tot 5 dagen erna. De incubatietijd is 8 tot 12 dagen. Bij de ziekte kunnen ernstige complicaties optreden. Gelukkig zelden met dodelijke afloop.

Ziekteverschijnselen

  • Mazelen verloopt bij kinderen vaak zonder verschijnselen, maar ze kunnen er ook erg ziek van worden; volwassenen worden vaker ernstig ziek van mazelen.
  • In het vroege stadium van mazelen wit met rode vlekjes in het wangslijmvlies
  • Hoge koorts, hoesten, verkoudheid, rode ogen.
  • Na 2 weken ontstaat vlekkerige huiduitslag die begint in het hoofdhalsgebied en zich verder verspreidt naar de romp en ledematen. De huiduitslag kan pijnlijk zijn bij aanraken.

Complicaties van mazelen zijn middenoorontsteking (bij 5 tot 10% van de gevallen), hersenweefselontsteking (in ongeveer 1 per 1000 gevallen) en bacteriële longontsteking.

Er is geen behandeling voor mazelen, behalve bestrijding van koorts en pijn.

Tussen 1930 en 1950 stierven in Nederland elk jaar tussen 50 en 400 kinderen aan de (complicaties van) mazelen. De vaccinatie tegen mazelen, onderdeel van het RVP sinds 1976, verminderde het aantal sterfgevallen spectaculair. Tijdens de epidemie van 1999/2000 werden 150 kinderen met mazelen in het ziekenhuis opgenomen en drie kinderen overleden ten gevolge van deze ziekte. Wereldwijd staat mazelen op de derde plaats in de rij van doodsoorzaken bij kinderen jonger dan 5 jaar.

Lees ook:Nederlanders enten kinderen niet goed genoeg in tegen mazelen (schande)
Lees ook:Veel ongeruste ouders door mazelen
Lees ook:Bofepidemie in biblebelt Nederland; leve het niet inenten! :(
Lees ook:Meisjes van 12 volgend jaar ingeënt tegen baarmoederhalskanker
Lees ook:Hepatitis B enting nu voor alle baby’s in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>