Vaders pakken hun aandeel niet -opinie

Uit de uitzending van Netwerk vanavond blijkt dat vaders hun aandeel in de opvoeding van kinderen en het huishouden niet pakken, ook al werken zij vaker part-time.

Een aantal dingen vielen mij op…

- een vader die zei dat hij te actief was om met zijn kind thuis te zitten. Hij wist zich geen raad met het kind, vond het zonde van zijn tijd. Tegen deze vader zou ik willen zeggen: dit is echt niet alleen iets van vaders! Ikzelf ben ook zo’n 120 km p/u type, die er enorm aan moest wennen dat je met kinderen in de 30 km-zone terechtkomt. Hoeveel ambities heb ik niet opzij moeten zetten, hoezeer heb ik me verbeten dat ik méér wilde doen en dat ik me nutteloos voelde? En hoeveel kilometers heb ik met de kinderwagen gelopen, gewoon om maar buiten te zijn en actief te zijn??? Vader, dit is geen argument. Vrouwen, die méér willen dan alleen maar zorgen, hebben óók moeite om om te schakelen.

- de ontwikkelingspsycholoog die zei dat mannen en vrouwen evenveel zorg-hormonen hebben. Prima! De generaties die komen zullen het moeten bewijzen, het kost tijd.

- de vader, die zei dat vrouwen hem op straat aanklampten als hij daar met de kinderwagen liep, met de vraag of de baby niet te koud gekleed was en dat soort onzin. Vrouwen, moeders: laten wij wel genoeg los? Laten wij, zoals de onderzoeker uit het programma zei, de man wel voldoende op zijn eigen manier vaderen, zonder voortdurend te roepen dat wij het beter weten?

Om je samen goed voor te bereiden op het ouderschap heb ik een boek geschreven, waarin ik deze aspecten benoem: heel veel ouders hebben last van conflicten tussen werk en zorg (niet alleen vaders!); moeders grijpen inderdáád te vaak in en zijn betweterig!; vaders nemen inderdaad soms te weinig zorg op zich, omdat zorg niet als iets heel nuttigs wordt gezien.

Vaders en moeders, geloof mij: zorgen voor je kind en met je kind samen de 30 km-zone ingaan is gezond voor iedereen!

Lees ook:Vaders krijgen deel zwangerschapsverlof
Lees ook:Vaders; ga vooral veel spelen met je kind!
Lees ook:Vaders missen kennis over opvoeden
Lees ook:Vader wil meer tijd voor de kinderen
Lees ook:Het wordt de vaders van nu niet makkelijk gemaakt…

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vaders pakken hun aandeel niet -opinie

 1. Monique

  Mijn man en ik hebben ook zitten kijken en hebben erg moeten lachen om het volgende. Een van de deskundigen vertelde dat mannen in Zweden lang zwangerschaps- of ouderschapverlof hebben. Nu was gebleken dat veel mannen in die periode een nanny inhuurden en zelf gingen vissen.
  Toen wij waren uitgelachen zei mijn man: “Je ziet dus hoeveel behoefte mannen hebben aan vrije tijd omdat ze zo hard werken.”
  Eh…”Misschien hebben vrouwen net zoveel behoefte aan vrije tijd als ze voor de kinderen zorgen – en daarbij ook nog vaak werken.”
  In plaats van de disussie aan te gaan, zoals de presentator adviseerde – of was het meer een waarschuwing ? – hebben mijn man en ik een ontspannend dvd’tje opgezet en zijn we gaan genieten van onze schaarse vrije tijd!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>