Kinderopvang als opvoedingsondersteuning

Kinderopvang is niet erg populair in Nederland. Terwijl de ouders die er gebruik van maken er wèl tevreden over zijn. De ouders, die hun kind niet naar de formele kinderopvang brengen, zorgen graag zelf. Meer kinderopvang zal er niet toe leiden dat meer vrouwen aan het werk gaan, aldus een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Er lijkt een groep ouders te zijn (lees: moeders), die niet overtuigd kan worden van de professionaliteit van de formele kinderopvang.

Je kunt natuurlijk genoeg voor- en tegenstanders van kinderopvang vinden. De discussie wordt vaak op het scherp van de snede gevoerd. Mensen die voor kinderopvang kiezen worden soms neergezet als ontaarde ouders, die hun eigenbelang boven dat van hun kinderen stellen: “…dan had je beter niet voor kinderen kunnen kiezen!” Terwijl ouders, die een aantal jaren thuisblijven met de kinderen, worden neergezet als kleinburgerlijk en beperkt: “ik zou er gek van worden om altijd met de kinderen thuis te zitten!”

Laten we wel zijn: ouders brengen hun kind nooit vijf dagen per week naar een slechte crèche. En zorgen voor een goed en veilig thuisfront, daar is ook niks mis mee.

De keuze lijkt persoonlijk en bovendien afhankelijk van je arbeidsomstandigheden en inkomen. Waarom is de discussie dan zo fel?

Eén van de redenen is, dat kinderopvang nog steeds niet op zijn professionele waarde wordt geschat. In NRC Handelsblad (28-2) wordt er terecht op gewezen dat in een land als Zweden kinderopvang wordt gezien als een aanvulling op de opvoeding; in Nederland is kinderopvang een instrument om vrouwen aan het werk te krijgen. Misschien is dat de onderliggende oorzaak, waarom kinderopvang in Nederland niet echt aardt?

Bron: http://www.scp.nl

Lees ook:Goedkope crèche
Lees ook:Opa en oma vervangen te dure kinderopvang
Lees ook:Kosten kinderopvang stijgen, ouders gaan niet minder werken
Lees ook:Kinderopvang steeds populairder, ondanks stijgende kosten
Lees ook:Vrouwen combineren werk en zorg steeds vaker

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kinderopvang als opvoedingsondersteuning

  1. Andrew Gainer

    I wanted to say that it’s great to know that someone discussed this as I had trouble discovering the identical info elsewhere. This is the first site that gave me the information. Thank you.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>