Koffie tijdens zwangerschap verhoogt kans op leukemie bij kinderen

Laat je koffie staan! Als je in verwachting bent tenminste… Zwangere vrouwen die twee kopjes koffie per dag drinken, vergroten namelijk het risico op leukemie voor hun kindje. En dat moet je natuurlijk niet willen! Uit een nieuwe studie blijkt dat deze baby’s tot maar liefst 60 procent meer kans hebben om de ernstige ziekte tijdens hun kindertijd te ontwikkelen. Veel hè? Volgens academici wordt het tijd dat overheden zwangere vrouwen waarschuwen hun koffie inname te beperken, net zoals ze wordt verteld om alcohol te laten staan en te stoppen met roken.
Onderzoekers vermoeden dat cafeïne het DNA in de cellen van de foetus verandert, waardoor zij gevoeliger zijn voor de ontwikkeling van tumoren. Verder onderzoek zal dit moeten bevestigen. Een onderzoeksteam van de Universiteit van Bristol keek naar de resultaten van twintig bestaande studies en vond dat baby’s van vrouwen die tijdens de zwangerschap koffie dronken 20 procent meer risico lopen op het ontwikkelen van leukemie. Dronken vrouwen meer dan twee kopjes per dag, steeg het risico tot maar liefst 60 procent. De studie is gepubliceerd in het American Journal of Obstetrics and Gynaecology. In Nederland komen er per jaar zo’n 500 tot 600 nieuwe gevallen bij van kinderen met kanker. Ongeveer 25% daarvan heeft leukemie; ook wel bloedkanker of beenmerkanker genoemd.

Lees ook:Veel koffie tijdens zwangerschap: hoge kans op laag geboortegewicht
Lees ook:Frisdrank verkleint de kans op een zwangerschap
Lees ook:Van koffie krijg je baby’s met overgewicht
Lees ook:Waarom jouw verkoudheid astma bij je baby kan veroorzaken
Lees ook:Kraamvisite linke soep door Mexicaanse griep

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>