Fors minder snel zwanger bij reuma

Jonge vrouwen met reumatoïde artritis (RA) en een kinderwens raken moeilijker zwanger dan hun leeftijdsgenoten zonder RA, zo is gebleken uit een studie, uitgevoerd door Jenny Brouwer, van het Erasmus MC. Waar 80 tot 90 procent van de gezonde vrouwen binnen een jaar zwanger wordt, is dat bij vrouwen met RA slechts 58 procent. Ruim 15 procent van de vrouwen met reuma wordt helemaal niet zwanger. Heftig hoor! Voor een deel ligt deze verminderde vruchtbaarheid aan het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s), prednison en een hoge ziekteactiviteit.
“De arts kan bekijken of bijvoorbeeld het gebruik van NSAID’s tijdelijk kan worden gestaakt. Ook kunnen verschillende combinaties van medicatie worden geprobeerd, zodat de ziekteactiviteit wordt getemperd, terwijl de dosis prednison zo laag mogelijk blijft.”  Dat vrouwen met RA moeilijker zwanger raken, was al wel langer bekend. Maar waarom en hoe dat komt, is pas naar voren gekomen uit een analyse van gegevens uit het PARA-cohort van het Erasmus MC. Het PARA-cohort is een groep van meer dan 300 jonge vrouwen met RA die al sinds 2002 worden gevolgd. Van hen zijn 250 vrouwen inmiddels zwanger geraakt. Het Erasmus MC heeft een gespecialiseerde kliniek voor zwangeren met reuma en vrouwen met een reumatische ziekte die graag zwanger willen worden.

Over de studie is gepubliceerd in het vaktijdschrift Annals of the Rheumatic Diseases.

Lees ook:Lichtere baby’s bij moeders met reuma
Lees ook:Hulp voor zwaardere vrouwen die niet zwanger raken
Lees ook:Snel achter elkaar zwanger worden kan tot vroeggeboorte leiden
Lees ook:Drie op vier stellen ondanks verminderde vruchtbaarheid toch zwanger
Lees ook:Frisdrank verkleint de kans op een zwangerschap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>