In verwachting? Regel dan een chauffeur om ongelukken te voorkomen!

Ik heb drie keer in mijn leven een aanrijding veroorzaakt, waarvan twee keer tijdens mijn zwangerschap. Het verbaast mij dan ook helemaal niets dat het risico op het krijgen van een auto-ongeluk een stuk hoger is tijdens een zwangerschap: ik kon er dus helemaal niets aan doen! Vrouwen die in het tweede trimester van hun zwangerschap rijden lopen het hoogste risico; de kans dat zij een ongeluk krijgen is 42 procent groter dan in de jaren voor de zwangerschap. Canadese wetenschappers trekken deze conclusie nadat zij meer dan 500.000 zwangere vrouwen bestudeerden. Geen lullig onderzoekje dus. Misschien een idee dat alle zwangeren een chauffeur krijgen toegewezen?
Waarom het risico op het krijgen van een ongeluk zoveel groter wordt wanneer een vrouw zwanger achter het stuur kruipt is onduidelijk, volgens de onderzoeker Donald Redelmeier van de Universiteit van Toronto. Toch denkt hij er wel iets over te kunnen zeggen:  ”In het tweede trimester voelen vrouwen zich vaak relatief goed, wat kan leiden tot een vals gevoel van veiligheid. Ze rennen rond om van alles gedaan te krijgen voor de baby komt.” De kans op het krijgen van een ongeluk is lager in het derde trimester.
Volgens de Canadese onderzoekers is er nog niet eerder een onderzoek gedaan naar zwangerschap en verkeersveiligheid. “Gek,” vindt Redelmeier, “want dit vormt een aanzienlijk grotere bedreiging voor moeder en kind.” Toch wil de wetenschapper erbij zeggen dat dit niet betekent dat de zwangere vrouwen door het grotere risico de auto maar op de oprit moeten laten staan. “Ik zeg niet dat zwangere vrouwen moeten stoppen met autorijden, maar het is wel een reden om nog voorzichtiger te zijn.”

Lees ook:Zorg dat je geen koorts of griep krijgt als je zwanger bent
Lees ook:Licht sporten tijdens zwangerschap geeft slanke baby
Lees ook:Vis hartstikke goed voor zwangere vrouwen
Lees ook:Eten voor twee? Doe maar niet!
Lees ook:Grotere kans op vroeggeboorte als moeder zelf ook vroeg geboren is

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>