Soa’s vergroten risico op vroeggeboorte

Dat soa’s niet goed voor je zijn, weten we allemaal. Maar je kunt er beter ook geen een oplopen voor je moeder wilt worden. Want een gonorroe- of chlamydia-infectie in de aanloop naar of tijdens een zwangerschap vergroot de kans op complicaties zoals vroeggeboorte of een doodgeboren kindje, zo blijkt uit onderzoek aan onder andere de University of New South Wales. Doe voorzichtig dus! De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 350.000 Australische vrouwen die hun eerste kind kregen tussen 1999 en 2008. Van de vrouwen had 1 procent een chlamydia-infectie voor de geboorte. Bij de meeste van hen (81 procent) werd de diagnose gesteld voor de geschatte datum van conceptie. Slechts 196 vrouwen was ge├»nfecteerd met gonorroe voor de geboorte.
Van alle vrouwen kreeg 12 procent een te kleine baby. Vroeggeboorte kwam bij 4 procent van de vrouwen voor en 0,6 procent kreeg te maken met een doodgeboren kindje. De onderzoekers keken naar allerlei factoren die het risico op complicaties vergroten, maar zelfs na correctie voor deze factoren bleek het effect van chlamydia en gonorroe groot.

Bij vrouwen met chlamydia was de kans op een vroeggeboorte 17 procent groter. Het risico op een doodgeboren kindje nam zelfs met 40 procent toe. Gonorroe verdubbelde de kans op een vroeggeboorte. De invloed van gonorroe op de kans op een doodgeboren kindje konden de onderzoekers niet bepalen. Voor een laag geboortegewicht vonden de onderzoekers geen verband met de soa’s.

Lees ook:Snel achter elkaar zwanger worden kan tot vroeggeboorte leiden
Lees ook:Hoe ouder de mama, hoe dikker de baby bij geboorte
Lees ook:Ken jij alle risico’s van vroeggeboorte eigenlijk?
Lees ook:Vroeggeboorte door stress voorafgaand aan de zwangerschap
Lees ook:ADHD heeft meer kans bij te vroeg geboren kids

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>