Bevalling voor veel vrouwen ontzettend traumatisch

Een op de drie vrouwen die net bevallen is, ervaart symptomen van posttraumatische stress. Een conditie die normaal geassocieerd wordt met oorlog en terroristische aanvallen.Ik heb dat na de bevalling van mijn eerste ook echt gehad. Ik bleef er maar over dromen en was er echt weken helemaal van ondersteboven.
Symptomen van posttraumatische stress zijn flashbacks naar de bevalling, het niet willen praten over de gebeurtenis, lichamelijke klachten als hartkloppingen en het niet willen van nog een kind. De bevalling kan angst, hulpeloosheid en afschuw veroorzaken.

Voor het onderzoek werden 89 vrouwen ondervraagd die net een kindje hadden gekregen. 80 van hen had de bevalling zonder pijnstillers doorstaan. 3,4 procent van de vrouwen had achteraf last van posttraumatische stress, 7,8 procent had belangrijke symptomen en bijna 26 procent had gedurende minstens een maand symptomen van posttraumatische stress. Wetenschappers van de Universiteit van Tel Aviv die het onderzoek uitvoerden, zeggen dat het controversieel is om een bevalling te linken aan PTSD, maar dat het bewijs duidelijk is.
De pijn, maar ook angst voor complicaties bij moeder of kind zorgen ervoor dat een bevalling als traumatisch wordt ervaren. Ook het lang naakt liggen tijdens de bevalling is voor veel vrouwen een vervelend punt. Maar liefst vier op de vijf vrouwen voelt zich hier niet goed bij. Daar sluit ik mij ook helemaal bij aan!

Bron: De Telegraaf

Lees ook:Veel vrouwen ervaren bevalling als traumatisch
Lees ook:Nederlandse vrouwen zouden zich geen zorgen maken om bevallingspijn
Lees ook:Liever een lange bevalling met weinig pijn, dan een korte heftige!
Lees ook:Angst voor bevallen verhoogt kans op misrkaam
Lees ook:10% moeders ontwikkelt angststoornis door kinderen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>