Roken tijdens zwangerschap? Kind grotere kans op strafblad!

Roken tijdens de zwangerschap schaadt het brein van de foetus dat in volle ontwikkeling is, waardoor deze kinderen op volwassen leeftijd meer risico lopen op een strafblad. Dat beweren onderzoekers. Dat zal er zeker mee te maken hebben. Maar ik denk ook dat moeders die roken trijdens hun zwangerschap eerder uit eenĀ  lagere sociale klasse komen, waar kinderen sowieso een grotere kans hebben later een strafblad op te lopen.De onderzoekers keken in 2000 naar het strafblad van bijna 4.000 volwassenen op tussen 33 en 40 jaar. Hun moeders schreven zich tussen 1959 en 1966 in voor de studie, toen werd informatie verzameld over hun rookgewoonten tijdens de zwangerschap. Kinderen van hevige rokers (degenen die meer dan 20 sigaretten per dag roken) liepen 30 procent meer kans om gearresteerd te worden, zowel wat mannen als vrouwen betreft. De onderzoekers keken ook naar factoren als een slechte mentale gezondheid, hiervan is geweten dat dit de kans op crimineel gedrag verhoogt.
De resultaten suggereren dat blootstelling aan sigaretten in de baarmoeder de zich nog ontwikkelende gebieden in het brein treffen die instaan voor gedrag. Het zou de aandrijving van chemische signalen bemoeilijken die belangrijk zijn voor aandacht en de controle van impulsen. Professor Angela Paradis zegt dat het nog niet helemaal zeker is dat hevig roken een oorzaak van crimineel gedrag is. “Er is wel bewijs dat nicotine een effect heeft op de ontwikkelende hersendelen die het gedrag bepalen.”

Experte Kate Pickett: “Dit doet het bewijs groeien dat roken tijdens de zwangerschap zorgt voor kinderen met een moeilijk temperament en gedragsproblemen.” Eerder onderzoek toonde een verband aan tussen sigaretten tijdens de zwangerschap en een hoger risico op een slecht concentratievermogen, impulsiviteit en hyperactiviteit. Daarnaast heeft roken tijdens de zwangerschap ook invloed op de gezondheid van het kind. Het verhoogt namelijk de kans dat de baby dood of te vroeg geboren wordt of op een laag geboortegewicht.

Lees ook:Roken tijdens zwangerschap? Kind sneller aan antidepressiva!
Lees ook:Roken tijdens zwangerschap nog slechter dan altijd al werd gedacht
Lees ook:Roken tijdens zwangerschap? Reken maar op een chagrijnige baby!
Lees ook:Roken tijdens zwangerschap verdikt bloedvatwand kind
Lees ook:Roken tijdens zwangerschap? 50% meer kan op dik kind!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>