Hoe slecht zijn pretecho’s nou eigenlijk voor je ongeboren baby?

Menig aanstaand ouder kan er geen genoeg van krijgen: echo’s. Iedere zoveel weken toch eventjes kijken of het nog wel goed gaat met de kleine in je buik. En de vele pretechobureau’s maken dat voor een prima bedrag mogelijk. Maar hoe slecht is het nou eigenlijk voor je kindje? Uit onderzoek is gebleken dat scans van de foetus in de baarmoeder mogelijk gezondheidsrisico’s voor de baby inhouden. Experts zijn bezorgd omdat deze foto’s steeds vaker voor het plezier van de ouders en niet uit gezondheidsredenen worden gemaakt.Steeds meer moeders in spe krijgen 2D foto’s of zelfs bewegende beelden op een CD-ROM of DVD aangeboden. De echografie wordt soms omgezet in 3D scans zodat ouders een duidelijk beeld krijgen van hun ongeboren kind. Het laatste onderzoek naar deze kwestie toont aan dat een echografie het risico op sterfte tijdens de zwangerschap of snel na de geboorte niet vergroot. Ook is niet bewezen dat dit het risico op kanker zou verhogen. Maar verder onderzoek is nodig om de risico’s op lange termijn te bepalen.
Toch zijn veel experts bezorgd over de mogelijke gevaren van scans die niet echt nodig zijn, maar die ouders als aandenken willen. Bij dit soort hightech scans blijft namelijk de ultrasone energie langer aanhouden om een duidelijk beeld van het hoofdje van de baby te krijgen. Sommige studies brachten deze in verband met een hogere kans linkshandigheid bij jongens. Het Britse agentschap voor de bescherming van de gezondheid zegt dat het bewijs te onduidelijk is om hier een oordeel over te maken. “Als deze foto’s uit gezondheidsredenen worden gemaakt zoals controle op ziekten, moeten ouders niet twijfelen”, aldus het adviesorgaan . “Dan zijn ze verantwoord en veilig. Toch riskeren ouders het beter niet als ze die beelden gewoon als aandenken willen”
Professor Anthony Swerdlow: “Dit soort scans worden al 50 jaar gebruikt en er is nog geen bewijs van negatieve gevolgen. Maar het commerciĆ«le gebruik ervan als aandenken kan een neurologisch effect hebben op de foetus, er is dus nog meer onderzoek nodig.” De Amerikaanse overheid zegt dat hoewel er geen bewijs is dat deze scans de foetus schaden, zeggen experts dat blootstelling aan ultrasone energie tijdens de zwangerschap vermeden moet worden als dat mogelijk is.

Lees ook:Cool: je bevalling laten vastleggen door een professioneel fotograaf
Lees ook:CT-scans bij kinderen verhogen de kans op kanker
Lees ook:Problemen na abortus door screening
Lees ook:Straling mobieltjes en wifi lijkt niet slecht voor kinderen
Lees ook:Enig idee hoe gevaarlijk een smartphone voor je kind is?

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Hoe slecht zijn pretecho’s nou eigenlijk voor je ongeboren baby?

  1. Douglas Scroger

    Hoe slecht zijn pretecho’s nou eigenlijk voor je ongeboren baby? | Kinderspul is a great post, thank you for sharing this educational news. It’s always good when you can’t only be informed, but additionally be entertained! I will visit your blog recurrently for the most recent posts.

      /   Reply  / 
  2. Stacey Emuka

    This is a really great read for me, must admit that you are one of the best bloggers I have seen. Thanks for publishing this enlightening article Hoe slecht zijn pretecho’s nou eigenlijk voor je ongeboren baby? | Kinderspul. Continue the good work, I have added you to my blogroll.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>