Ga vooral NIET liggen tijdens een bevalling

Zou je niet meteen denken; dat liggen slecht voor je is tijdens een bevalling. Ik kan van mezelf in elk geval zeggen dat ik niet heel veel meer kon dan dat! Maar zitten, knielen, staan of rondwandelen tijdens de eerste uren kan de pijn bij de bevalling verzachten en de duur ervan verkorten. Dat blijkt uit recent onderzoek. Toch iets om in je achterhoofd te knopen ‘als je nog moet’.

Uit een studie van 21 eerdere onderzoeken waar in totaal 4.000 vrouwen aan deelnamen, blijkt dat het helemaal niet schadelijk is om tijdens het begin van de bevalling recht te staan, het is zelfs gevaarlijker om plat te liggen. Onderzoekster Annemarie Lawrence: “Rondwandelen of staan verkort de bevalling met gemiddeld een uur en dit verkleint de kans op een keizersnede. De zwaartekracht zorgt er ook voor dat baby in de juiste hoek zakt die het beste is voor moeder en kind. Het bevordert ook de bloedcirculatie. Rechtstaand bevallen wordt wereldwijd toegepast, maar vrouwen in de westerse wereld worden niet altijd aangemoedigd om dit te doen.” Lawrence: “Ik raad vrouwen aan om te bevallen in de positie die zij het makkelijkst vinden, maar ik zou wel een liggende houding willen vermijden.” Eerder onderzoek toonde al aan dat vrouwen die rechtstaan tijdens de bevalling minder vaak een epidurale verdoving nodig hebben en minder kans lopen op een infectie van de baarmoeder.

Lees ook:Steeds meer allochtone moeders maken gebruik van kraamzorg
Lees ook:Thuis bevallen net zo veilig als het ziekenhuis
Lees ook:Liever een lange bevalling met weinig pijn, dan een korte heftige!
Lees ook:Bevalling voor veel vrouwen ontzettend traumatisch
Lees ook:Veel vrouwen ervaren bevalling als traumatisch

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ga vooral NIET liggen tijdens een bevalling

  1. michelle

    bij mijn oudste moest ik van de verpleegkundige verplicht op mijn rug liggen duwde me elke keer weer terug en het was haast niet uit te houden (oudere verpleegster ) bij mijn jongste mocht ik rond lopen en wat was dat heerlijk ik kon de weeen veel makkelijker op vangen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>