Van koffie krijg je baby’s met overgewicht

Zwangere vrouwen mijden best koffie en andere producten met cafeïne als ze geen kinderen met onderwicht ter wereld willen brengen. Dat meldt de Sunday Times. Nou, dat is helder dan… Geen biefstuk, rauwe vis, filet americain, wijn….en voeg daar dus ook maar koffie aan toe! Maar; het is voor een goed doel! 

Het Britse Agentschap voor Voedselveiligheid zal daartoe nieuwe richtlijnen uitvaardigen waarin staat dat een vrouw in verwachting best niet meer dan twee koppen koffie per dag drinkt.
Dat advies volgt op onderzoek aan de universiteiten van Leeds en Leicester, waar 2.500 zwangere vrouwen werden onderzocht en de resultaten werden vergeleken met het gewicht van de baby en de BMI van de moeder.

De resultaten, die deze week worden gepubliceerd in het British Medical Journal, geven aan dat "de nadelige gevolgen op het gewicht van de baby al optreden bij een iets lagere hoeveelheid cafeïne dan tot dusver werd aangenomen". Daarnaast werden door deze studie eerdere waarschuwingen bevestigd dat veel koffie tijdens die negen maanden de kans op een miskraam vergroot. Volgens de nieuwe aanbeveling zou een zwangere vrouw haar dagelijkse cafeïnegebruik best beperken tot 200 mg, wat ook gelijkstaat met vier koppen thee, drie energiedrankjes of vijf repen chocolade.

Geen koffie
Pat O'Brien, de woordvoerder van de Royal College of Obstetricians, ging nog een stap verder en adviseerde aanstaande moeders om tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap de koffie helemaal af te zweren, omdat dit "een zeer kwetsbare periode is voor de baby, een periode ook waarin zich de meeste miskramen voordoen".

Lees ook:Van koffie drinken krijg je kleine kindjes
Lees ook:Veel koffie tijdens zwangerschap: hoge kans op laag geboortegewicht
Lees ook:Koffie tijdens zwangerschap verhoogt kans op leukemie bij kinderen
Lees ook:Borstvoeding? Rustig aan met thee, koffie, chocola en frisdrank
Lees ook:Aanstaande moeders niet bang voor prenatale screening

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Van koffie krijg je baby’s met overgewicht

 1. Lin

  In je titel staat dat koffie kans geeft op baby’s met overgewicht, dat klopt niet, het geeft kans op baby’s met ondergewicht (zoals het in je alinea wel goed staat).

  Bij mijn eerste zwangerschap heb ik geen koffie gedronken (kon het niet verdragen) en was mijn baby bijna 9 pond.

  Bij de tweede zwangerschap wel koffie gedronken (niet te veel uiteraard) en woog mijn baby 9,5 pond… dus ik neem dit verhaal niet al te serieus.. ik denk dat er ook nog wel meer speelt bij over- of ondergewicht bij baby’s dan alleen het feit of de moeder wel of niet koffie drinkt.

    /   Reply  / 
 2. Denise

  D├ęcaf kan wel hoop ik? (Ik ben het nog niet, maar wil het wel weer).

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>