Klassieke muziek bevordert de stressloze zwangerschap

Vrouwen die naar klassieke muziek of natuurgeluiden luisteren zijn minder gestresseerd tijdens hun zwangerschap dan vrouwen die dat niet doen. Dat blijkt uit een recente studie. Weg met die house of hardrock dus. Daar kan je kindje helemaal niet tegen!  

De onderzoekers verdeelden de zwangere deelneemsters in twee groepen, 116 van hen kregen vier cd's mee naar huis, de overige 120 vrouwen fungeerden als controlegroep. De vrouwen waren tussen 18 en 34 weken gevorderd in hun zwangerschap. 

De vrouwen uit de muzikale groep kregen 4 cd's mee naar huis, met elk 30 minuten muziek. De ene bevatte wiegeliedjes, de tweede klassieke muziek, de derde natuurgeluiden en de vierde Chinese kinderliedjes. Het tempo van de muziek was 60 tot 80 beats per minuut, wat overeen komt met het hartritme. De vrouwen moesten twee weken lang dagelijks minstens één cd helemaal beluisteren. Ze mochten kiezen welke muziek ze beluisterden, maar moesten wel bijhouden wat ze deden tijdens het beluisteren en welke cd ze hadden gekozen. De meeste vrouwen legden de muziek op tijdens het rusten, voor het slapengaan of tijdens het verrichten van huishoudelijke taken. De onderzoekers maten op verschillende manieren hoe de vrouwen zich op dat moment voelden. 

De resultaten toonden aan dat de 'muzikale' deelneemsters zich minder gestresseerd, depressief of bezorgd voelden aan het einde van de studie. Voor de studie scoorden de vrouwen 17,44 op een stressschaal die van 0 tot 30 gaat. Na het onderzoek zakte hun stressniveau met gemiddeld 2,15, bij de controlegroep was dat slechts 0,92. Het niveau van depressie werd gemeten met een schaal die ook van 0 tot 30 gaat. De 'muzikale' vrouwen hadden een gemiddelde van 12,11 aan het begin van het onderzoek en op het einde was dit met 1,84 afgenomen. Bij de controlegroep bleef deze constant. 

Lees ook:Licht sporten tijdens zwangerschap geeft slanke baby
Lees ook:Koop je kids gerust om als ze geen groenten willen eten
Lees ook:Baby’s herkennen muziek in de baarmoeder
Lees ook:Hoe meer jij drinkt tijdens je zwangerschap…
Lees ook:Hartproblemen moeder geeft grotere kans op een dochter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>