Populaire namen

Collega Ben Schattenberg heeft het op nltaal.blog.nl gezet: een artikeltje over de meest gekozen namen in 2005. Ontleend aan de Sociale Verzekerings Bank. Wel wat representatiever dan de namen die ik laatst op NRC aantrof…

Zou een leuk onderzoekje waard zijn: hoe heten de baby’s in de geboorte-advertenties van verschillende soorten kranten? De Telegraaf, het NRC en de Volkskrant: wie vergelijkt ze eens een paar zaterdagen?

Lees ook:Amerikanen geven kinderen intimiderende namen
Lees ook:Derde dochter voor Tooske en Bastiaan: Catoo!
Lees ook:De leukste namen vind je op zeevannamen.nl
Lees ook:Welk kind hoort bij welke celebrity?
Lees ook:De fijnste hotels waar ook je kind het leuk heeft!

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Populaire namen

 1. Monique

  Ook leuk in dit kader is het boek “Over voornamen” van Emma van Nifterick. Daarin alles over de meest gebruikte voornamen van de afgelopen eeuw, ook gerubriceerd naar regio, sociale klasse enzovoort.
  Op haar website is daarover ook het één en ander te lezen: http://www.voornamelijk.nl

    /   Reply  / 
 2. Ben

  Ik kijk elke week met mijn vriendin naar de geboorteadvertenties in het NRC en we lachen ons elke keer weer dood over wie de hockeyclub en de Minervadispuutjes in 2025 gaan bevolken. Veel Oud-Hollandse en Oud-Friese namen als Bastiaan en Herre.

  Als ik het NRC in de gaten moet houden: prima. Overigens staan ook in de huis-aan-huisblaadjes hier geboorteadvertenties uit heel Limburg. Ze zijn hier vooral dol op buitenlandse namen, tot Terence en Spencer aan toe.

    /   Reply  / 
 3. Christa, De Ouderschapscoach

  Ben, reageer nog eens met een aantal leuke namen die je tegenkomt! Altijd erg leuk om te lezen.
  Oproep ook aan andere lezers: bijvoorbeeld je eigen toptien van namen die je nóóit zou kiezen of die je juist wel zou overwegen..?

  Zelf hebben wij gekozen voor niet al te orthodoxe namen, maar ook niet behorend bij een bepaalde sociale klasse. Toen ik laatst nog eens het lijstje zag met de namen die we hebben overwogen, dacht ik alleen maar: het had niet anders gekund dan juist déze twee… Kennelijk ben ik de afgelopen zes jaar aan deze namen gehecht geraakt…!

  Overigens vind ik buitenlandse namen best, maar ik vind het zo lastig bij namen die niet uit te spreken of niet te schrijven zijn. Dan is Jan en Piet en Ben (sorry Ben) weer een stuk gemakkelijker…

    /   Reply  / 
 4. Ben

  De krant van 29 april levert de volgende namen op:
  -Twee keer Jesse
  -Jan-Thijs
  -Hidde
  -Boots
  -Loulou
  -Jippelise
  -Fee
  -Xanne
  -Reinout

  EN NOG VEEL MEER!

    /   Reply  / 
 5. Ben

  Overigens hebben ik en mijn vriendin nog geen kinderen, maar zijn we al druk bezig met namen bedenken. Wij houden allebei op dit gebied wel van tradities en willen gaan vernoemen.

  Ik ben tegen ‘hippe’ namen. Ik wil niet dat men over een paar decennia iedereen het geboortejaar van mijn kinderen kan schatten op basis van hun namen. Dus geen Sem en ook geen Beyoncé!

    /   Reply  / 
 6. Monique

  Voor ons is het namen zoeken actueel omdat we over 4 maanden ons tweede kindje verwachten. Toch zoeken we nu helemaal niet intensief want we hebben vanaf het begin van deze zwangerschap al een jongens- en een meisjesnaam.
  Namen die wij vredelijk vinden zijn, jaja ook de hockeynamen zoals Roderick en Rein-Willem. Verder de (volgens mij) zelfbedachte namen als Winok en Bloem. Oud-hollandsche namen scoren ook niet hoog zoals Evert of Mies (maar bij wie wel?!).
  Onze favourite namen noem ik natuurlijk niet, maar vorige zwangerschap stonden onder andere de volgende namen op ons lijstje:
  Fleur, Elodie en Nina voor een meisje en voor een jongen Jasha, Elmer en Matthias (die laatste is het dan ook geworden).

    /   Reply  / 
 7. Burl Stephan

  Reading this post Populaire namen | Kinderspul jogs my memory of my old roommate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a superb read. Thanks for the information you post.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>