Eerste schooldag kleuter kan levensbepalend zijn…

Een vierjarige kleuter kan al gestrest raken door school. Als de eerste schooldag niet goed verloopt, kan dat zelfs gevolgen hebben voor de rest van zijn leven, dat zegt politiek psycholoog Raphaela Carrière van de Rijksuniversiteit Groningen en dat lees ik net op nu.nl. Nou; wat een geneuzel! Ik schijn de eerste schooldag krijsend te zijn doorgekomen en ik heb er geen seconde een trauma aan overgehouden.

Als de eerste weken in groep 1 niet goed verlopen, kan iemand later ook moeite met veranderingen en uitdagingen hebben. Carrière ontwikkelde als eerste een model waarmee de kleuterstress rond de eerste schooldag gemeten kan worden. Zij promoveert volgende week op haar onderzoek.  De eerste schooldag is een overgangssituatie in het kleuterleven, aldus de psycholoog. Het kind kan zich daardoor onveilig en kwetsbaar voelen. In die tijd kunnen heel kleine dingen grote gevolgen hebben. Leerkrachten moeten daarom nauw samenwerken met ouders, zodat direct blijkt of een kind zich anders gedraagt dan normaal.

Carrière adviseert om een kleuter voor de eerste echte schooldag kennis te laten maken met de nieuwe juf of meester en de klasgenootjes. Het kind moet zoveel mogelijk bij vriendjes in de klas worden geplaatst en duidelijke uitleg krijgen over regels en dagindeling. Een ouder zou bij het kind in de klas moeten blijven totdat de kleuter zelf aangeeft dat het goed gaat.

Lees ook:Kinderen moeten iedere schooldag kunnen sporten
Lees ook:Zestig procent ouders heeft moeite met eerste schooldag
Lees ook:Het sociale leven van een baby…
Lees ook:Krijsende kleuters moet je aanpakken!
Lees ook:Aan alle ouders die maar online over hun kinderen posten…

1 Reacties // Reageer

One thought on “Eerste schooldag kleuter kan levensbepalend zijn…

 1. Judit Baijens

  Zo’n eerste dag is zeker spannend en alles bepalend. Onderzoek heeft uitgewezen dat als kleine kindjes vertrouwde helden (bob de bouwer, cars, prinsessen of bijvoorbeeld Dora) mee naar scholen mogen nemen, dat de spanning een stuk minder is. Zo heb je schooltassen, lunchboxen en schoolbekers met deze helden erop. Je kunt je meisje of mannetje dus een groot plezier doen door een heldje mee te laten gaan naar school.

  Inspiratie nodig? Kijk eens op http://www.kidsatlunch.nl Daar vind je van alles om van de eerste schooldag een geweldig succes te maken.

  Mocht je vragen hebben, laat het ons gerust weten, we helpen je graag. En we maken van de producten ook nog gratis een leuk kadootje voor je kleintje. De eerste schooldag beginnen met een leuk kadootje is natuurlijk helemaal geweldig. En laten we wel wezen de eerste schooldag van misschien wel een 20-jarige schoolcarrière verdiend wel een kadootje ;-)

  Succes met de voorbereidingen!
  Groetjes Kidsatlunch team

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>