Woezel & Pip voorleesrecord dinsdag 9 september bereikt 55.000 peuters en kleuters

Aanstaande dinsdag 9 september 2014, in de tiende Week van de Alfabetisering, vindt het eerste Woezel & Pip voorleesrecord plaats. Maar liefst 55.000 2- t/m 6-jarigen worden die dag 15 minuten voorgelezen uit de speciale editie van het voorleesboekje Woezel & Pip Avonturen in de Tovertuin. Doel is om aandacht te vragen voor het belang van dagelijks voorlezen voor de taalontwikkeling van kinderen en het voorkomen van laaggeletterdheid. Dinand Woesthoff, Willeke Alberti, Lieke van Lexmond, Renate Verbaan, Gerda Havertong, Bettina Holwerda en Giel Beelen dragen hun steentje bij en gaan 9 september voorlezen op een kinderopvanglocatie of basisschool.
“Deze opkomst hadden we bij aanvang niet durven hopen. Een fantastisch initiatief van Stichting Lezen & Schrijven vindt samen met Woezel & Pip en 55.000 kinderen een geweldige samenkomst. Geen kind in Nederland laaggeletterd. Op de bres! Samen een positief verschil.”

Voorlezen voorkomt laaggeletterdheid

In Nederland is 1 op de 9 volwassenen laaggeletterd. Zij hebben grote moeite met het invullen van formulieren, het begrijpen van brieven van de gemeente of het voorlezen aan hun (klein)kinderen. Om laaggeletterdheid in de toekomst te voorkomen, is het belangrijk om al vanaf jonge leeftijd te investeren in de taalontwikkeling van kinderen. Daarvoor is een stimulerende leesomgeving nodig: toegang tot boekjes en een dagelijks voorleesritueel, zowel thuis als op de kinderopvang en op school. Voorlezen vergroot de woordenschat en het plezier in lezen. Bovendien bevordert voorlezen de sociale, emotionele en creatieve ontwikkeling van kinderen. Kortom, voorlezen houdt laaggeletterdheid buiten de deur.

Week van de Alfabetisering

Van 8 t/m 14 september is het de tiende Week van de Alfabetisering. Deze campagneweek vindt jaarlijks plaats rond Wereldalfabetiseringsdag in opdracht van het  ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Stichting Lezen & Schrijven stimuleert anderen om onder de noemer Tijd voor Taal evenementen te organiseren die het belang van kunnen lezen en schrijven benadrukken. Dit jaar vinden bijna 4.000 activiteiten plaats. Kijk voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten op www.tijdvoortaal.nl.

Stichting Lezen & Schrijven

Het Woezel & Pip voorleesrecord is een samenwerking tussen Stichting Lezen & Schrijven en Dromenjager B.V. (het licentiebedrijf achter Woezel & Pip). Stichting Lezen & Schrijven is in 2004 opgericht op initiatief van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden om geletterdheid binnen Nederland te vergroten. Meer informatie over de stichting is te vinden op www.lezenenschrijven.nl.

Lees ook:Efteling en Stichting Lezen & Schrijven blundert behoorlijk
Lees ook:Prinses Laurentien schrijft Sinterklaasverhaal voor landelijke leesactie
Lees ook:Woezel & Pip ‘Overal vriendjes!’ opnieuw in het theater!
Lees ook:Gratis lesmateriaal basisonderwijs gebaseerd op DE Sinterklaasboeken
Lees ook:Laaggeletterdheid

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>