Campagne voor meer begrip diabeteskinderen van start

Er is te weinig begrip voor kinderen met diabetes en hun omgeving. Kinderen met diabetes krijgen nog vaak te horen dat het hun eigen schuld is dat ze deze ziekte hebben en dat is volkomen onterecht stelt het Diabetes Fonds. Daarom wordt vandaag gestart met een campagne om deze vooroordelen weg te nemen. Diabetes is naast astma de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen. Dat wist ik echt niet!  Naar schatting zijn er 6.000 kinderen van 0 tot 18 jaar met diabetes in Nederland. Maar liefst 98 procent van deze kinderen lijdt aan diabetes type 1. Vaak wordt deze vorm van diabetes nog verward met diabetes type 2 – de variant die in verband staat met overgewicht.“Veel onbegrip komt voort uit onwetendheid over het verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2. Kinderen en tieners krijgen vaak dingen te horen als ‘je hebt vast te veel gesnoept’, ‘hoe kan jij diabetes hebben, je bent toch helemaal niet dik?’ of ‘eigen schuld, dikke bult.’”, aldus Hanneke Dessing, waarnemend directeur Diabetes Fonds.
Ook wordt de ziekte door veel mensen onderschat. Dessing: “Veel mensen weten niet dat deze kinderen dagelijks insuline spuiten, vaak het eten moeten afwegen, koolhydraten berekenen, regelmatig in de nacht extra moeten prikken; kortom samen met hun ouders hard moeten werken om diabetes onder controle te houden.”

Lees ook:Sweet Dreams maakt dromen van jongeren met diabetes waar
Lees ook:Vier keer meer kans op aangeboren afwijking bij diabetes
Lees ook:Kinderen met diabetes: komen jullie op bezoek bij onderzoeker Bart Roep?
Lees ook:Ludieke actie op 15 mei: Suikerklontjesrace op de basisschool
Lees ook:Verdubbeling aantal kinderen met diabetes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>