Laat je kind vooral in contact komen met boerderijdieren

Stof en vuil in de kindertijd, beschermt tegen astma en allergieën, zo blijkt uit onderzoek van VIB (het Vlaams Instituut voor Biotechnologie) en de UGent. Met name blootstelling aan boerderijstof zou je tegen allergische aandoeningen en astma beschermen. Wta ben ik dan blij dat mijn baby op een boerenkinderdagverblijf zit! De ontdekking is een grote stap in de richting van een astmavaccin. Dat het drinken van rauwe koeienmelk bescherming biedt tegen allergieën, is een gekende volkswijsheid. Een 14-koppig onderzoeksteam, onder leiding van de professoren Bart Lambrecht en Hamida Hammad (beiden verbonden aan VIB en UGent) toonde nu aan dat deze stelling ook een wetenschappelijke basis heeft.Veelbelovende tests op muizen
Het was al langer vastgesteld dat kinderen die opgroeien op een veeboerderij beter beschermd zijn tegen astma en allergieën. Op de vraag waarom dat zo is, tastte de wetenschap tot voor kort in het duister. Prof. Bart Lambrecht (VIB/UGent/UZ Gent): “Wat wij nu ontdekt hebben, is dat de link tussen boerderijstof en een bescherming tegen astma en allergieën echt bestaat. Daar zijn we achter gekomen door muizen bloot te stellen aan extracten van boerderijstof. Tests wezen uit dat deze muizen volledig beschermd waren tegen huisstofmijtallergie, de meest voorkomende vorm van allergie bij mensen.”

Een vaccin tegen astma?
Na contact met boerderijstof maakt het lichaam het eiwit A20 aan, dat allergie en astma kan afremmen. Anderzijds ontdekten de onderzoekers ook dat wie last heeft van allergieën en astma, een tekort heeft aan dat beschermende eiwit A20. De conclusies van het team openen concrete pistes voor verder onderzoek. Zo proberen ze nu uit te zoeken welke actieve stof in het boerderijstof precies instaat voor de bescherming. Als dat bepaald kan worden, is de ontwikkeling van een preventief medicijn tegen astma een mogelijke volgende stap.

Lees ook:Vaccin voor jonge kinderen met verhoogde kans op astma
Lees ook:Waarom je prima een kat en een kakkerlak bij je baby kunt houden…
Lees ook:Vier maanden borstvoeding kan astma voorkomen
Lees ook:Waarom jouw verkoudheid astma bij je baby kan veroorzaken
Lees ook:Stadskinderen vaker allergisch voor van alles en nog wat

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>