Juist kinderogen beschermen tegen Uv-straling

Uv-straling kan permanente schade aan de ogen veroorzaken. Toch blijkt uit een peiling van het Oogfonds dat 82% van de kinderen in Nederland op een zonnige dag meestal geen zonnebril draagt. En dat terwijl kinderogen extra kwetsbaar zijn. Redenen voor het Oogfonds om de campagne ‘Vergeet je zonnebril niet’ te starten.Twintig procent van alle staar wordt veroorzaakt door blootstelling aan Uv-straling.* Recent onderzoek noemt ook leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Deze netvliesaandoening is in Nederland de grootste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht. Voor de vorming van deze oogziektes geldt, net als voor huidkanker, dat het effect optreedt na opeenstapeling van schade over een lange periode. Een zonnebril met 100% Uv-bescherming is dan ook essentieel.
Buiten spelen is gezond en zelfs goed voor de ontwikkeling van kinderogen, maar in de zomermaanden tussen 11 uur en 15 uur is goede oogbescherming belangrijk. De pupillen van kinderen zijn groter en hun ooglenzen bevatten minder beschermend pigment. Kinderogen zijn daardoor extra kwetsbaar voor Uv-straling. Kinderen zijn ook nog eens veel vaker en langer buiten dan de meeste volwassenen. Voordat ze achttien jaar zijn, zijn kinderen al blootgesteld aan 80% van de Uv-straling van hun hele leven.*
Het Oogfonds hield daarom een peiling onder ruim duizend ouders naar het gebruik van kinderzonnebrillen. Maar liefst 44% van de ouders gaf aan dat hun kind zelden een zonnebril draagt. 38% zelfs nooit.
Tjeerd de Faber, kinderoogarts van het Oogziekenhuis Rotterdam onderschrijft het belang van goede oogbescherming bij kinderen: “Zon is net zo slecht voor de ogen als voor de huid. Op lange termijn kan het schade veroorzaken diep in het oog. Door een overdosis Uv-straling wordt de lens troebel, met staar als gevolg. Ook kan geleidelijk maculadegeneratie optreden. Daarbij ontstaat een donkere vlek middenin het zicht. Kinderogen zijn uitermate gevoelig voor Uv-straling. Van jongs af aan zouden kinderen dan ook een zonnebril moeten dragen. Op het moment dat een kind zonnebrandcrème nodig heeft om niet te verbranden, moet het ook een zonnebril en petje dragen.”
Kijk voor tips voor een goede zonnebril op www.oogfonds.nl/zonnebril.

Lees ook:Bescherm de oogjes van je baby tegen de zon!
Lees ook:Slechts 4.7 % van de Nederlandse kinderen heeft zonnebril
Lees ook:Ook peuters moeten zonnebril dragen!
Lees ook:Unieke en supercoole onbreekbare kinderzonnebrillen bij Kidsplaza.nl
Lees ook:Röntgenonderzoek kinderen kan met lagere straling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>