Tienermoeders hebben grotere kans op autistisch kind

Pas werd de grootste studie ooit afgerond naar de invloed van de leeftijd van ouders op het risico op autisme bij de kinderen. Aan de ene kant bevestigen de resultaten dat hoe hoger de leeftijd van de vader is, hoe hoger het risico op een kind met autisme. Vaders van 40 tot 49 hebben een 28 procent hoger risico dan vaders van 20 tot 29. En van vaders ouder dan 50 lag het risico zelfs 66 procent hoger. En er  kwam naar voren dat ook de hoge leeftijd van de moeder een rol speelt. Moeders van 40 tot 49 hebben een 15 procent hoger risico dan moeders van 20 tot 29. En niet geheel onverwacht bleek dat de combinatie van een oudere vader en een oudere moeder de risico’s van beide versterkte. Maar wat echt opmerkelijk was, is dat bij tienermoeders het risico 18 procent hoger lag dan bij moeders van 20 tot 29. En ook een groter leeftijdsverschil tussen vader en moeder veroorzaakt een groter risico op een kind met autisme. Vaders van 35 tot 44 die minstens 10 jaar ouder waren dan hun partner, liepen het grootste risico. Moeders van 30 tot 39 met een partner van ten minste 10 jaar jonger daarentegen het laagste.

Onderzoekers dat ze de oorzaak van het hogere risico alleen kennen voor de gevallen waarbij de vader een hoge leeftijd heeft. Bij hen is dat te wijten aan het feit dat het aantal mutaties in hun sperma stijgt met de leeftijd. Waarom de leeftijd van de moeder of het leeftijdsverschil tussen beide ouders het risico op een kind met autisme verhoogt, is op dit moment nog onduidelijk.

Lees ook:Kinderen van oudere vaders vaker ADHD en verslavingen
Lees ook:Bij een zwangerschap boven de 35 neemt kans op autisme toe
Lees ook:Kinderen van oudere vader lelijker…
Lees ook:Kind heeft bij oudere moeder een betere start
Lees ook:Hoe ouder de man, hoe groter de kans op een minder slim kind

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>