Dikke borstvoedingsbaby’s ook later vaak nog dik

Flesvoeding wordt niet zelden als veel slechter dan borstvoeding weggeschreven. Maar langzaam maar zeker komen er ook berichten naar buiten waaruit blijkt dat het verschil helemaal niet zo groot is. Ook te dikke baby’s die alleen borstvoeding krijgen, lopen namelijk een groter risico op overgewicht als ze vijf of zes jaar oud zijn, niet alleen flessenbaby’s. Onderzoekers van de ABCD-studie in Amsterdam zijn hierachter gekomen. In deze studie (Amsterdam Born Children and their Development) worden ongeveer achtduizend kinderen gevolgd. Voor het onderzoek naar overgewicht bij baby’s zijn de gegevens van ruim 3300 kinderen gebruikt. De studie is in 2003 begonnen.
Eerder werd gedacht dat borstvoeding zo natuurlijk is, dat een teveel aan gewicht bij baby’s van een half jaar oud vanzelf wel zou wegtrekken. Maar deze kinderen hebben, net als baby┬┤s die de fles krijgen, ongeveer vier keer zoveel kans op een te hoog gewicht als ze vijf of zes jaar oud zijn. “Nu blijkt dat we al eerder met preventie van overgewicht moeten beginnen”, zegt kinderarts en onderzoeker Joana Kist-van Holthe van het VU medisch centrum. “Al bij de geboorte, of zelfs daarvoor al, bij de moeder.”
Een van de adviezen die Kist-Van Holthe geeft, is baby’s meer te laten bewegen. “Niet de hele dag in een stoeltje zitten, maar rollen en kruipen op een kleed of in de box.”

Lees ook:Borstvoedingsbaby’s huilen meer dan flessenbaby’s
Lees ook:Slecht slapende kleine kinderen grotere kans op overgewicht
Lees ook:Vrouwen blijvend slanker door geven borstvoeding
Lees ook:Baby’s krijgen sterkere longen door borstvoeding
Lees ook:Eenderde baby’s voor een jaar al obees…

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>