Rookverbod zorgt voor minder kinderen in het ziekenhuis!

Joehoe! Het werkt en reden te meer om nog strenger door te gaan! Rookvrije wetgeving zorgt voor een aantoonbare vermindering van het aantal kinderen dat met luchtweginfecties in het ziekenhuis wordt opgenomen, zo blijkt uit onderzoek van kinderarts Jasper Been van het Maastricht UMC+. Het zogenoemde meeroken is één van de grote risicofactoren voor kinderen als het gaat om het krijgen van een longziekte. Met name de eerste jaren zijn kinderen erg vatbaar voor het oplopen van een luchtweginfectie. Wij waren onlangs in Amerika, waar je bijna niemand meer ziet roken. Top, zo hoort het. Wat mij betreft op naar een volledig rookvrij leven.
Meestal zijn de klachten waar de kinderen mee naar het ziekenhuis gaan mild en gaan ze vanzelf over. Toch belanden er naar schatting jaarlijks wereldwijd 11,9 miljoen kinderen in het ziekenhuis met een ernstige luchtweginfectie. Been onderzocht de invloed van de Engelse rookvrije wetgeving op de gezondheid van kinderen. Hij analyseerde meer dan anderhalf miljoen ziekenhuisopnames gerelateerd aan een luchtweginfectie tussen 2001 en 2012. Na invoering van de rookvrij wetgeving in Engeland op 1 juli 2007 bleek het percentage kinderen dat werd opgenomen voor een zware luchtweginfectie direct te zijn afgenomen met 3,5 procent. De daaropvolgende jaren daalde het aantal opnamen met nog eens 0,5 procent per jaar.
“Dat lijkt misschien weinig”, zegt Been. “Maar in absolute aantallen voorkomt het rookvrije beleid dat jaarlijks zo’n 11.000 kinderen met een infectie in het ziekenhuis belanden. De wetgeving levert dus een direct aantoonbare gezondheidswinst op en daarnaast ook nog een verlaging van de zorgkosten.”
In vrijwel alle Europese landen geldt een rookverbod voor publieke ruimtes en werkplekken. Toch zijn er onderlinge verschillen in maatregelen. Het Britse rookbeleid staat bekend als strikt. In Nederland ontstond in het verleden discussie over de wetgeving in de horeca. Om het effect van de Nederlandse rookvrije wetgeving te toetsen, kreeg Been van het Longfonds een subsidie waarmee hij de komende drie jaar zijn onderzoek kan voortzetten.

Lees ook:Kinderen hebben recht op een rookvrije jeugd
Lees ook:Minder doodgeborenen door rookverbod
Lees ook:Speeltoestelen helemaal zo veilig nog niet!
Lees ook:Comazuipers kregen bijna allemaal eerste glas van ouders
Lees ook:Jongeren positief over niet roken in de horeca

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>