Nederlandse kinderen mogen wel iets gezonder eten!

Hier komt het opgeheven vingertje! Wij Nederlanders eten te weinig groente, fruit en vis. En vooral onze kids komen er slecht van af. Slechts een kwart van de bevolking haalt de richtlijnen voor gezonde voeding, zo concluderen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een donderdag verschenen onderzoek. Vooral jongeren lijken weinig op te hebben met gezond eten. Volgens de onderzoekers eten drie op de tien kinderen in de basisschoolleeftijd voldoende groente en fruit. Bij de groep daarboven, twaalf- tot zestienjarigen, voldoet slechts 14 procent aan de richtlijn. Naarmate mensen ouder worden neemt ook de consumptie van gezonder voedsel toe, concludeert het CBS. Volgens de onderzoekers eten vrouwen (30 procent) vaker voldoende vruchten dan mannen (22 procent). Opvallend is ook dat allochtonen over het algemeen gezonder eten dan autochtonen. De norm om zeker twee keer per week vis te eten, waarvan minimaal een keer vette vis zoals zalm, haring of makreel, leeft slechts 14 procent van de bevolking na. Kinderen tot en met acht jaar moeten volgens de norm gezonde voeding dagelijks anderhalf stuks fruit eten. Voor iedereen ouder dan negen jaar geldt twee stuks fruit, zoals appels, peren, mandarijnen of bananen.

Consumentenorganisatie Foodwatch kijkt niet op van de ongezonde eetstijl van Nederlanders. ,,We zien dat ook aan de stijgende overgewichtcijfers. Bijna 42 procent van de Nederlanders heeft overgewicht, in 1981 was dit 33 procent”, vertelt een woordvoerster.
Volgens de voedselwaakhond is 85 procent van de producten in supermarkten gericht op kinderen, te zoet, te zout of te vet. ,,Wij pleiten al tijden voor een verbod op marketing van ongezonde producten.”

Lees ook:Slechts 50% van de kids krijgt voldoende aardappelen en graanproducten binnen
Lees ook:Jeugd krijgt te weinig groente en fruit binnen
Lees ook:Kinderen presteren beter op school als ze gezond eten
Lees ook:Nederlandse kinderen krijgen te weinig goede voeding binnen
Lees ook:Van hamburgers kunnen kinderen astma krijgen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>