Hielprik uitgebreid met test op 14 extra ziektes

De hielprik moet worden gebruikt om baby’s te onderzoeken op veertien extra ziektes, zo adviseert de Gezondheidsraad minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Nu wordt de druppel bloed die uit de hielprik wordt verkregen nog onderzocht op zeventien ziektes. Het gaat vooral om zeldzame, maar ernstige stofwisselingsziekten. Daarbij is het essentieel dat op tijd wordt ingegrepen, bijvoorbeeld met medicijnen of een stamceltransplantatie. Er moet in principe niet worden gescreend op ziektes die niet te behandelen zijn, meent de raad.Soms wordt bij de screening toevallig een ziekte ontdekt, terwijl daar niet op was getest. In zo’n geval zouden ouders alleen op de hoogte moeten worden gebracht als de aandoening te behandelen is. Mocht uit de tests blijken dat een baby drager is van een ziekte, dan zouden de ouders dat ook niet te horen moeten krijgen. ”Het belang van het kind om later zelf te kunnen beslissen over weten of niet-weten moet voorop staan”, aldus het advies. Baby’s krijgen de hielprik in de eerste week na hun geboorte, om ziektes snel op te sporen en te behandelen.

Lees ook:Hielprik aangepast: één test vervalt
Lees ook:Pasgeboren baby’s nieuwe jaar gescreend of taaislijmziekte
Lees ook:De hielprik bestaat 40 jaar!
Lees ook:Vijftig ziekten opsporen via de hielprik
Lees ook:Paniek over nieuwe hielprik

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>