Hoe je vaatwasser bijdraagt aan de allergieën van je kind

De vaatwasser kan de deur uit lieve vaders en moeders! Want uit een recent onderzoek blijkt dat kinderen van ouders die de vaat met de hand wassen in plaats van met een vaatwasser minder kans hebben om allergieën te ontwikkelen. Het onderzoek keek naar een aantal gedragingen waarbij kinderen vroeg in hun leven blootgesteld werden aan bacteriën die hen kunnen beschermen tegen het ontwikkelen van allergieën. Deze theorie staat bekend als de ‘hygiëne hypothese’ en houdt in dat kinderen die opgroeien in een extreem schone omgeving minder snel immuun worden voor alledaagse ziekteverwekkers.De onderzoekers volgden zo’n 1.000 Zweedse kinderen van 7-8 jaar en hun ouders. Zij keken of de ouders hun kinderen voedsel voorschotelden dat ze rechtstreeks kochten bij boerderijen, zoals eieren, vlees en ongepasteuriseerde melk. Ze registreerden ook of de kinderen gefermenteerde voedingsmiddelen aten, die goede probiotische bacteriën bevatten. En ze gingen na of de ouders hun vaat met de hand wasten dan wel een vaatwasser gebruikten.  Vervolgens onderzochten ze of de kinderen leden aan allergieën, waaronder astma, eczeem en hooikoorts. De onderzoekers stelden vast dat kinderen die opgroeiden in een huishouden waar de vaat altijd met de hand gewassen werd de helft van het aantal allergieën hadden. Ze ontdekten ook dat deze relatie werd versterkt als de kinderen ook gefermenteerde levensmiddelen aten of als de gezinnen hun voedsel direct van lokale boerderijen kochten. Op grond van deze gegevens kun je niet concluderen dat er sprake is van een causaal verband, maar het is heel goed mogelijk dat kinderen zo blootgesteld worden aan onschadelijke bacteriën, die kunnen bijdragen aan de versterking van hun immuunsysteem, aldus hoofdonderzoeker dr. Bill Hesselmar van de Universiteit van Göteborg.

Lees ook:Zo voorkom je allergieën bij kinderen
Lees ook:Kinderen gezonder van spelen in de modder
Lees ook:Van hamburgers kunnen kinderen astma krijgen
Lees ook:Kijk uit met de zon als je zwanger bent: je baby kan er allergisch door raken
Lees ook:Twee keer per maand vis, vermindert allergiekans bij baby’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>