Zo voorkom je allergieën bij kinderen

Het schijnt dat met de hand afwassen in plaats van met een vaatwasser het risico op het ontwikkelen van allergieën kan verminderen. Onderzoeker Bill Hesselmar en zijn collega’s vroegen de ouders van ruim duizend Zweedse kinderen van zeven of acht jaar of hun kinderen last hadden van astma of eczeem. Daarnaast vroegen de onderzoekers hoe in deze gezinnen de afwas werd gedaan en hoe vaak ze gefermenteerd voedsel en etenswaren die direct van de boerderij komen aten. Bij het berekenen van het effect van deze factoren, hielden de onderzoekers rekening met andere aspecten waarvan gedacht wordt dat ze het risico op allergieën beïnvloeden, zoals het krijgen van borstvoeding en het houden van huisdieren.
Ongeveer twaalf procent van de gezinnen waste met de hand af. De kinderen uit deze gezinnen bleken minder vaak allergiën te ontwikkelen dan kinderen waarvan de ouders een vaatwasser gebruikten. Zo had in de ‘afwasborstelhuishoudens’ 23 procent last van eczeem en kampte 1,7 procent met astma. In de ‘vaatwassergezinnen’ had 38 procent eczeem en 7,3 procent astma.
Kinderen die minstens één keer per maand gefermenteerde voeding of eten afkomstig van een boerderij uit de buurt kregen, bleken ook minder vaak allergisch te zijn. Deze resultaten ondersteunen de zogeheten hygiënehypothese. Deze theorie stelt dat blootstelling aan veel verschillende microben ervoor zorgt dat het immuunsysteem goed werkt. Functioneert het immuunsysteem naar behoren, dan zou het niet per ongelijk reageren op onschuldige stoffen, zoals gebeurt bij allergieën. Door de opzet van de studie is het echter niet mogelijk om te bewijzen dat met de hand afwassen de oorzaak is van het minder voorkomen van allergieën.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Pediatrics.

Lees ook:Hoe je vaatwasser bijdraagt aan de allergieën van je kind
Lees ook:Neem een hond en voorkom astma bij je kind
Lees ook:Twee keer per maand vis, vermindert allergiekans bij baby’s
Lees ook:Hoop op nieuwe en effectievere medicatie kinderastma
Lees ook:Astma voorkomen door hooikoortspil

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>