Test met springkussen toont inspanningsastma aan bij kinderen

Naar de dokter gaan was nog nooit zo leuk voor kids! Want een test met een springkussen maakt het mogelijk om inspanningsastma bij kinderen van tussen de vijf en zeven jaar oud aan te tonen, zo is gebleken uit promotieonderzoek van kinderarts-in-opleiding Janneke van Leeuwen van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Inspanningsastma is een tijdelijke luchtwegvernauwing na inspanning. De kenmerken van inspanningsastma veranderen met de leeftijd en worden vaak slecht herkend door kinderen, ouders en zelfs artsen. Omgekeerd wordt soms de diagnose astma onterecht gesteld.De onderzoekster ontwierp een inspanningstest om inspanningsastma bij 5- tot 7-jarige kinderen vast te stellen. De kinderen sprongen hierbij zes minuten op een springkussen. Uit de resultaten van deze test blijkt dat bij veel kinderen inspanningsastma al begint tijdens en dus niet na de inspanning (‘breakthrough’ inspanningsastma). Bij hen daalde de longfunctie al snel tijdens inspanning, soms al na twee minuten. Kinderen met benauwdheid tijdens inspanning kunnen dus inspanningsastma hebben.
De promovenda laat verder zien dat een kind een groter risico loopt op inspanningsastma als het op jonge leeftijd al eens in het ziekenhuis is opgenomen vanwege bronchiolitis. Dit is een virale luchtweginfectie die leidt tot een ontsteking van de kleinste buisjes die naar de longblaasjes voeren. Daarnaast is er een verband tussen overgewicht en inspanningsastma. Kinderen met overgewicht hebben ernstiger inspanningsastma dan niet-obese kinderen.

Van Leeuwen vond dat een geringe afname van BMI bij hen al leidde tot een verbetering van inspanningsastma. Dat is wellicht te verklaren doordat diepere ademteugen mogelijk zijn of dat afvallen de ontsteking van de luchtwegen vermindert. Janneke van Leeuwen promoveert op 18 februari aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lees ook:Snel groeiende kleuters hebben grotere kans op overgewicht
Lees ook:Zware zwangeren krijgen zware baby’s
Lees ook:Jip en Janneke sieren het Google-logo voor een dag
Lees ook:Hoort jouw kind stemmen in het hoofd?
Lees ook:Nieuwe ademtest om foutieve diagnose ‘astma’ te voorkomen bij kinderen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Test met springkussen toont inspanningsastma aan bij kinderen

  1. Henry Prins

    Leuk om dit te lezen. Nooit geweten dat springkussens ook de medische wereld dienen en niet enkel voor sport & spel. En dat terwijl ik er zelf in handel!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>