Autisten hebben vaak mannelijk gezicht

Je zou aan het gezicht van iemand kunnen zien of hij of zij autistisch is. Een nieuwe bevinding geeft namelijk extra bewijs voor de theorie dat autisme ontstaat door verhoogd testosteron in baarmoeder, zo schrijven Welse wetenschappers. Hoe autisme precies ontstaat is nog niet bekend, maar een populaire theorie stelt dat verhoogde blootstelling van een foetus in de baarmoeder aan testosteron een van de oorzaken is. Dat zorgt voor een extreem mannelijk brein, wat weer de oorzaak is van typische autistisch gedrag. Het verklaart onder andere waarom er veel minder meisjes deze aandoening hebben. Klinkt logisch allemaal, niet?
Om de theorie verder uit te diepen, onderzochten de wetenschappers de gelaatstrekken van autisten. Hun hypothese was dat als het testosterongehalte in de baarmoeder hoog was, dat ook zichtbaar zou moeten zijn in het uiterlijk van de autisten. Ze compileerden daarom een samengesteld gezicht van zowel een groep mannelijke autisten als van mannen zonder deze aandoening. Vervolgens lieten ze dat zien aan vrijwilligers die het gezicht moesten beoordelen op mannelijkheid. Het bleek dat het autistische gezicht mannelijker werd gevonden dan het niet-autistische gezicht, precies volgens de hypothese.

Lees ook:Voor geboorte al defect bij autistische kinderen
Lees ook:Meet de vingers van je kind
Lees ook:1 op 100 kinderen autistisch
Lees ook:Succesvol: autistische kids sociale vaardigheidstraining geven
Lees ook:Veel autistische kinderen ongediagnosticeerd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>