Elektronische neus speurt darmziekte bij kinderen op

De techniek staat voor niets… Een elektronische neus is in staat om op basis van de geur van ontlasting gezonde kinderen te onderscheiden van kinderen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. De bevindingen leiden er mogelijk toe dat inwendig onderzoek in de toekomst niet altijd meer nodig is. Hoe fijn is dat? Het onderzoek is recent gepubliceerd in het Journal of Crohn’s and Colitis. De laatste jaren krijgen meer kinderen last van chronische darmziekten. Het diagnosticeren van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa — ziektes van het spijsverteringskanaal — gebeurt momenteel met endoscopie;een inwendig onderzoek met een lange dunne slang met daarop een lampje en een camera. Bij kinderen gebeurt dit onder narcose, meldt De TelegraafOnderzoekers van het VUmc hebben met een zogeheten ‘eNose’ (elektronische neus) getest of die de genoemde ziektes zou kunnen herkennen aan de geur van ontlasting. Dat blijkt het geval te zijn. De onderzoekers vergeleken de geurprofielen van de samples van 55 kinderen die de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hadden met 47 poepmonsters van gezonde kinderen. De resultaten zijn opvallend: op basis van de geur van de ontlasting kan de elektronische neus kinderen met één van de aandoeningen betrouwbaar van gezonde kinderen onderscheiden; zowel wanneer de ziekte actief is als wanneer de ontsteking tot rust is gekomen (‘remissie’). Bovendien blijken de twee darmaandoeningen een eigen, karakteristiek geurprofiel te hebben zodat zij ook van elkaar onderscheiden kunnen worden.

Lees ook:Crocokids: nieuwe website voor kinderen met Crohn
Lees ook:Elektronische neus ruikt of vroeggeborene darmziekte krijgt
Lees ook:Hielprik uitgebreid met test op 14 extra ziektes
Lees ook:Dit doet de geur van je baby met jou, mama!
Lees ook:Baby’s ruiken moedermelk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>