Veel antibiotica bij kinderen kan ze heel dik maken

Dring nou maar niet direct te fanatiek aan op het gebruik van antibiotica bij een ziek kind, het kan niet alleen resistentie veroorzaken, maar kinderen die herhaaldelijk een antibioticakuur kregen, hebben meer kans om obesitas te ontwikkelen dan kinderen die weinig antibiotica slikten, zo is gebleken uit een onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania en de Bloomberg School of Public Health. De onderzoekers bestudeerden de medische dossiers van meer dan 64.500 Amerikaanse kinderen tussen 2001 en 2013. De kinderen werden gevolgd tot ze 5 jaar oud waren.Uit het onderzoek bleek dat 70% van de onderzochte kinderen 2 antibioticakuren kregen voorgeschreven voor ze 24 maanden waren. Kinderen die 4 of meer kuren kregen voor de leeftijd van 2 jaar hadden een 10% hoger risico op obesitas op hun vijfde. Dat betekent echter niet dat antibiotica obesitas veroorzaken. Er is meer onderzoek nodig naar factoren die het verband kunnen verklaren. Zo was er een verschil naargelang het type antibioticum. Middelen die specifiek gericht zijn op één type bacterie gaan minder vaak samen met een gewichtstoename dan zogenaamde breed spectrum antibiotica. De verklaring: ‘We denken dat antibiotica sommige van de normale bacteriën in onze darmen die ons gewicht in de juiste richting duwen doden en bacteriën die het metabolisme een duwtje in de verkeerde richting geven actiever maken.’ De onderzoekers benadrukken ook dat het toedienen van antibiotica aan kinderen noodzakelijk kan zijn, maar het moet wel spaarzaam gebeuren omdat ze een negatief effect op de groei van kinderen kunnen hebben.

Lees ook:Grote kans op vroeggeboorte als je dat al een keer hebt gehad…
Lees ook:Hond beschermt kinderen tegen infecties
Lees ook:Artsen veel te scheutig met antibiotica bij kinderen
Lees ook:Antibiotica helpt niet bij longontsteking door RS-virus
Lees ook:Kijk uit met kinderen en winkelwagentjes…vies

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>