Waarom met het hele gezin eten zo belangrijk is…

Het is niet altijd het meest relaxte moment van de dag, maar wel vaak een heel gezellig moment: de avondmaaltijd met het gehele gezin. En nou schijnt het dus van groot belang voor pubers te zijn, om deze routine van samen eten erin te houden. Sterker nog: het is goed voor de mentale gezondheid van jongeren. Het sociaal contact, het gevoel gesteund te worden en de communicatie tijdens familiemaaltijden zorgen ervoor dat tieners beter kunnen omgaan met de verwoestende effecten van cyberpesten, zo blijkt uit nieuw onderzoek. De Canadese studie, die gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Pediatrics, liet meer dan 20.000 adolescenten een enquête invullen om hun blootstelling aan cyberpesten en traditioneel pestgedrag te meten. 
Er werd ook gepeild naar een brede waaier aan mentale problemen, waaronder depressie, angstaanvallen, gebruik van verdovende middelen, automutilatie en zelfmoordneigingen. Daarnaast verzamelden de onderzoekers ook informatie over hoe vaak de tieners samen met hun familie aten. Uit de resultaten bleek dat tieners die online gepest werden 2,6 tot 4,5 keer meer kans hadden op emotionele of gedragsproblemen en het gebruik van verdovende middelen dan kinderen die het slachtoffer zijn van traditioneel pestgedrag. En deze problemen kwamen vaker voor bij tieners die minder familiemaaltijden hadden. Dit suggereert, volgens de onderzoekers, dat contact met de familie en een goede communicatie binnen het gezin een deel van de effecten van cyberpesten kunnen verzachten.

Uiteraard komt er wel meer bij kijken om het gevaar van cyberpesten tegen te gaan, maar dit is in elk geval iets dat je makkelijk thuis kunt uitvoeren!

Lees ook:Doe je voldoende om je kind geen pester te laten zijn?
Lees ook:Social media slecht voor nachtrust tieners
Lees ook:Kinderen van lesbische ouders presteren boven gemiddeld
Lees ook:Roken tijdens zwangerschap? Kind sneller aan antidepressiva!
Lees ook:Veel jongeren internetten overmatig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>