Dikke kinderen de schuld van ouders!

We zijn knetterhard: Uit een onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift gezondNU, blijkt dat 75 procent van de Nederlanders een dik kind ‘zielig’ vindt. Acht op de tien Nederlanders vindt zelfs dat ouders met een dik kind slechte opvoeders zijn. Zo, het zal je gezegd worden. Toch denk ik ook wel dat er een kern van waarheid inzit. Ik vind het je plicht je kind zo goed mogelijk op te voeden, dus ook met gezond voedsel en voldoende beweging. Maar ik begrijp dat dat voor veel werkende ouders of ouders met een zeer beperkt budget vaak heel lastig uitvoerbaar is. Tel daar ook nog eens de vele ouders op die simpelweg niet weten hoe ze het allemaal moeten overbrengen of invoeren en je hebt een probleem… 48 procent van de ondervraagden denkt dat dikke kinderen ongelukkige pubers worden. En 53 procent van de ondervraagden denkt ook niet dat het in de groei weer goedkomt. 46% zegt: Eens een dikkerdje, altijd een dikkerdje? Driekwart vermoedt dat dikke kinderen vaak worden gepest en zegt: “Gelukkig zijn mijn kinderen niet te dik.” 45 procent van de ondervraagden is het zelfs eens met de stelling: ‘Dit is een vorm van kindermishandeling.’ Op de vraag wiens schuld overgewicht bij een kind is, antwoordden het overgrote deel van de ondervraagden: de ouders. “Ouders laten hun kind te weinig bewegen en ongezond eten”, vinden acht op de tien Nederlanders. Ze zijn niet streng genoeg, is een veelgehoorde reactie. “Ze willen geen gezeur en zijn te makkelijk.”Of: “Ouders denken dat ze kinderen een plezier doen met vette happen, patat en ijs. Ze roepen dat ze het te druk hebben om zelf een goede verse gezonde maaltijd te koken.”

Artsen en deskundigen stellen echter dat het helemaal niet zo simpel ligt. Zeggen dat ouders gewoon beter hun best moeten doen, is te kort door de bocht. Obesitas is een chronische, genetisch bepaalde ziekte. Bij het ontstaan van overgewicht spelen veel factoren een rol. Bijna alle ondervraagden zien een link tussen de dikke kinderen van vandaag en meer chronische ziektes in de toekomst. “Er moet iets veranderen, want het kost ons steeds meer aan ziektekosten als kinderen niet gezond leren eten.”

Lees ook:Snotterende kinderen schrik van de Nederlander
Lees ook:Wij beschermen onszelf en onze kinderen niet voldoende tegen de zon!
Lees ook:Jongeren overschatten eigen gezondheid behoorlijk
Lees ook:Jonge moeders hebben grote angst voor allergieën
Lees ook:Opvoeding kinderen vaak anders dan je eigen opvoeding

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>