Nederland gaat zeldzame kinderziekte onderzoeken

Het UMCG heeft een grote Europese subsidie gekregen om onderzoek te doen naar een zeldzame kinderziekte. Het ziekenhuis ontvangt samen met het RadboudUMC in Nijmegen 7,3 miljoen euro om zich te verdiepen in hyperinsulinisme, een ziekte waar ongeveer 1 op de 50.000 baby’s mee wordt geboren. Deze kindjes hebben een alvleesklier die te veel insuline aanmaakt, waardoor ze continu het risico lopen op een te lage suikerspiegel. Dat leidt onder meer tot hersenbeschadiging. Zonder behandeling komen de meeste kinderen te overlijden, maar ook als ze wel medicijnen krijgen reageert meer dan driekwart van de patiĆ«ntjes daar niet op.
Het enige wat dan nog rest, is het verwijderen van de alvleesklier. Dat kan slechts in een paar Europese ziekenhuizen en hoewel het een leven kan redden, veroorzaakt het ook levenslange diabetes en een chronisch verstoorde spijsvertering. In het onderzoek genaamd BetaCure worden radioactieve en fluorescente contrastmiddelen ontwikkeld waarmee de insulineproducerende cellen in de alvleesklier zichtbaar worden. Vervolgens wordt onderzocht hoe deze cellen weggehaald kunnen worden met bijvoorbeeld lichttherapie of een hele kleine operatie die de rest van het lichaam bijna niet schaadt.
De Groningse en Nijmeegse onderzoekers gaan samenwerken met wetenschappers in Duitsland, Zwitserland en Groot-Brittanniƫ.

Lees ook:Campagne voor meer begrip diabeteskinderen van start
Lees ook:Verdubbeling aantal kinderen met diabetes
Lees ook:Baby’s hebben niet zo’n slecht immuunsysteem!
Lees ook:Levensverwachting kinderen met diabetes 10-20 jaar korter
Lees ook:Sweet Dreams maakt dromen van jongeren met diabetes waar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>